Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv stresu a welfare na produkci drůbežího masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872178" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872178 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv stresu a welfare na produkci drůbežího masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Komerčně vykrmovaná drůbež je vystavena řadě faktorů vyvolávajících stres. Působení stresu během výkrmu a před porážkou může negativně ovlivnit kvalitu masa, což je z ekonomického pohledu nežádoucí. V produkci drůbežího masa proto musí být kladen důraz na welfare brojlerových kuřat. Tato práce se zabývá působením vybraných stresových faktorů v organizmu a jejich dopadem na svalovinu drůbeže. Dále jsou zde uvedeny možnosti minimalizace působení stresu na organizmus, zejména (možností) využití přidání rostlinných olejů a probiotik do krmiva. V neposlední řadě se práce zabývá možností využití určitých látek (biopterinu a neopterinu), produkovaných imunitním systémem brojlerů působením stresu, jako markerů stresového zatížení.

  • Název v anglickém jazyce

    Impact of stress and welfare on the production of poultry meat

  • Popis výsledku anglicky

    Commercially fattened poultry is exposed to a number of stress causing factors. Impact of stress during fattening period and before slaughter may negatively affect the quality of the meat, which is not desirable from an economic point of view. Poultry industry must focus also on welfare of broiler chickens. This study summarizes selected stress factors, their impact on the organism and their effect on the poultry meat. Furthermore, it points out possibilities of minimizing the influence of stress on theorganism, especially by feeding vegetable oil and probiotics. Stress also affects the immune system of broilers and that affects the neopterin and biopterin production. Finally, the work deals with the possibility of using these substances as stress markers.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů XLIII. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-664-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    284-287

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    2. 10. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku