Effect of melamine and cyanuric acid contaminated diets on blood indicators in broiler chickens
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872819" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872819 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of melamine and cyanuric acid contaminated diets on blood indicators in broiler chickens
Popis výsledku v původním jazyce
The objective of this study was to evaluate the effect of melamine- and cyanuric acid-contaminated acid on basic haematological and biochemical blood indicators in broiler chickens (Ross 308). The chickens were divided into 6 experimental groups (30 birds per group) and were fed diets with an addition of 50 or 100 mg of melamine or 50 or 100 mg of cyanuric acid per kg of diet, with the contaminants added separately (melamine only or cyanuric acid only) or in combination (melamine + cyanuric acid). The control group (C) was fed a diet without melamine or cyanuric acid. At the end of the experiment (day 40), 8 birds per treatment group were randomly selected for haematological and biochemical examination of blood. Blood was collected by puncturing the vena basilica. Red blood cell count (Er), haemoglobin concentration (Hb), haematocrit value (Ht), mean corpuscular haemoglobin concentration (MCHC), mean corpuscular haemoglobin (MCH), mean cell volume (MCV), and total leukocyte count (Leu)
Název v anglickém jazyce
Effect of melamine and cyanuric acid contaminated diets on blood indicators in broiler chickens
Popis výsledku anglicky
The objective of this study was to evaluate the effect of melamine- and cyanuric acid-contaminated acid on basic haematological and biochemical blood indicators in broiler chickens (Ross 308). The chickens were divided into 6 experimental groups (30 birds per group) and were fed diets with an addition of 50 or 100 mg of melamine or 50 or 100 mg of cyanuric acid per kg of diet, with the contaminants added separately (melamine only or cyanuric acid only) or in combination (melamine + cyanuric acid). The control group (C) was fed a diet without melamine or cyanuric acid. At the end of the experiment (day 40), 8 birds per treatment group were randomly selected for haematological and biochemical examination of blood. Blood was collected by puncturing the vena basilica. Red blood cell count (Er), haemoglobin concentration (Hb), haematocrit value (Ht), mean corpuscular haemoglobin concentration (MCHC), mean corpuscular haemoglobin (MCH), mean cell volume (MCV), and total leukocyte count (Leu)
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
564-570
Kód UT WoS článku
000346482200004
EID výsledku v databázi Scopus
—