Colostrum - excellent natural food supplement
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872921" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872921 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Kolostrum - vysokocenený prírodný potravinový doplnok
Popis výsledku v původním jazyce
Kolostrum bolo známe ako vysokocenené prírodné liečivo už v staroveku. Rôzne kultúry využívali kolostrum vďaka jeho liečivým a zdraviu podporujúcich účinkom. V súčasnosti sa kolostrum zaraďuje medzi potravinové doplnky živočíšneho pôvodu a jeho používanie podporuje súčasná európska legislatíva. Cieľom našej práce bola analýza základného chemického zloženia a vybraných lipofilných a hydrofilných biomolekúl v individuálnych vzorkách kozieho a ovčieho kolostra v časovom rozmedzí 1 hodiny až 120 hodín po pôrode. Najväčší pokles koncentrácie bol zaznamenaný po 12tich hodinách po pôrode a u väčšiny sledovaných parametrov bol pokles štatisticky významný do 48 hodín pôrode. Koncentrácia v prvej hodine po pôrode bola pre vitamín A 11.17 +- 2.92, pre vitamín E 8.61+- 3.58 a pre cholesterol 604.77 +- 134.85. Koncentrácia všetkých analytov po 120 hodinách sa blížila k hodnotám pre zrelé mlieko.
Název v anglickém jazyce
Colostrum - excellent natural food supplement
Popis výsledku anglicky
Colostrum was known for its nourishment and remedial effects in ancient times by different cultures. Nowadays is its use supported by European legislation that defines colostrum as an animal product for human consumption. The aim of our study was to analyse basic chemical composition and representative lipophilic parameters in individual samples of sheep's colostrum during 120 hours after delivery. The highest decrease of concentration was observed after 12 hours post partum and the decrease of mostly measured parameters were significant (P ? 0.01) during 48 hours post partum. Concentration of vitamin A, E and cholesterol after 1 hour post partum was 11.17 +- 2.92, 8.61+- 3.58, 604.77 +- 134.85. The concentration after 120 hours was similar to the values of mature milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLIV
ISBN
978-80-7305-729-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
24-26
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
15. 10. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—