Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Colostrum - excellent natural food supplement

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872921" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872921 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Kolostrum - vysokocenený prírodný potravinový doplnok

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kolostrum bolo známe ako vysokocenené prírodné liečivo už v staroveku. Rôzne kultúry využívali kolostrum vďaka jeho liečivým a zdraviu podporujúcich účinkom. V súčasnosti sa kolostrum zaraďuje medzi potravinové doplnky živočíšneho pôvodu a jeho používanie podporuje súčasná európska legislatíva. Cieľom našej práce bola analýza základného chemického zloženia a vybraných lipofilných a hydrofilných biomolekúl v individuálnych vzorkách kozieho a ovčieho kolostra v časovom rozmedzí 1 hodiny až 120 hodín po pôrode. Najväčší pokles koncentrácie bol zaznamenaný po 12tich hodinách po pôrode a u väčšiny sledovaných parametrov bol pokles štatisticky významný do 48 hodín pôrode. Koncentrácia v prvej hodine po pôrode bola pre vitamín A 11.17 +- 2.92, pre vitamín E 8.61+- 3.58 a pre cholesterol 604.77 +- 134.85. Koncentrácia všetkých analytov po 120 hodinách sa blížila k hodnotám pre zrelé mlieko.

  • Název v anglickém jazyce

    Colostrum - excellent natural food supplement

  • Popis výsledku anglicky

    Colostrum was known for its nourishment and remedial effects in ancient times by different cultures. Nowadays is its use supported by European legislation that defines colostrum as an animal product for human consumption. The aim of our study was to analyse basic chemical composition and representative lipophilic parameters in individual samples of sheep's colostrum during 120 hours after delivery. The highest decrease of concentration was observed after 12 hours post partum and the decrease of mostly measured parameters were significant (P ? 0.01) during 48 hours post partum. Concentration of vitamin A, E and cholesterol after 1 hour post partum was 11.17 +- 2.92, 8.61+- 3.58, 604.77 +- 134.85. The concentration after 120 hours was similar to the values of mature milk.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLIV

  • ISBN

    978-80-7305-729-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    24-26

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    15. 10. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku