Escherichia coli. Skupiny E. coli a jejich význam z pohledu bezpečnosti masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873045" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873045 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Escherichia coli. Skupiny E. coli a jejich význam z pohledu bezpečnosti masa
Popis výsledku v původním jazyce
Escherichia coli je komenzální bakterie, která se vyskytuje běžně v přírodě včetně tlustého střeva člověka. Přítomnost E. coli (a i dalších příbuzných mikroorganismů) bývá indikátorem fekálního znečistění a porušení hygienické kázně v potravinářských provozech. Současně řada kmenů E. coli je patogenní jak pro zvířata, tak i pro člověka a jsou popsány jako původci alimentárních onemocnění. Tyto patogenní E. coli se dělí do 6 skupin: enteropatogenní (EPEC), enteroinvazivní (EIEC), enterotoxigenní (ETEC),enterohemoragické (EHEC), enteroagregativní (EAgEC) E. coli a difuzně adherentní (DAEC). Mezi nejdůležitější skupinu rodu E. coli patří verocytoxigenní E. coli, které jsou charakterizované schopností produkovat toxiny známé pod názvem Shiga-like toxin. Významným zdrojem verotoxigenních kmenů E. coli je především skot. Výskyt verotoxigenních kmenů E. coli ve střevním obsahu skotu je velmi rozdílný a řada studií uvádí různou prevalenci těchto kmenů. Onemocnění člověka způsobené VTEC nejčas
Název v anglickém jazyce
Escherichia coli: characteristics and importance in meat processing
Popis výsledku anglicky
Escherichia coli is a commensal intestinal bacterium which is also wide spread in environment. Presence of E. coli (and of other related microorganisms) is habitually used as an indicator of fecal contamination and violation of hygienic rules in food processing facilities. However, many strains of E. coli are pathogenic for animals and humans and are recognized as causative agents of alimentary diseases. These pathogenic E. coli strains are divided into 6 groups: enteropathogenic (EPEC), enteroinvasive(EIEC), enterotoxigenic (ETEC), enterohemorrhagic (EHEC), enteroaggregative (EAgEC) and diffusely adherent (DAEC) strains. One of the most significant groups is represented by verotoxigenic E. coli strains (VTEC) characterized by their ability to producetoxins known as Shiga-like toxins. Cattle are regarded as a very significant source of verotoxigenic strains; however, incidence of verotoxigenic E. coli in bovine intestinal content is very variable and reported prevalences vary in a wi
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
45-51
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—