Nutriční hodnota rakytníkových produktů (Hippophae rhamnoides) a jejich možné využití ve výživě zvířat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873098" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873098 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční hodnota rakytníkových produktů (Hippophae rhamnoides) a jejich možné využití ve výživě zvířat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo zjistit vliv rakytníkových výlisků, které byly přidány do krmné směsi pro užitkové nosnice. Byl sledován jeho účinek na intenzitu zbarvení vaječného žloutku. V 1 kg rakytníkových výlisků bylo obsaženo 208,4 g dusíkatých látek, 169,2 g tuku, 171,3 g vlákniny, 430,1 g bezdusíkatých látek výtažkových a 21,1 g popela. Brutto energie byla 23,9 MJ/kg výlisků. Do studie byly zařazeny 4 skupiny užitkových nosnic. Jedna skupina byla skupina kontrolní a 3 skupiny byly skupiny pokusné (krmnésměsi byly obohaceny o 2 %, 5 % a 10 % rakytníkových výlisků). Délka trvání pokusu byla 4 týdny. Každý týden bylo od všech skupin zařazených do studie odebráno po 40-ti vejcích. Výsledky ukázaly, že obohacení krmných směsí pro užitkové nosnice o rakytníkové výlisky významně zvýšilo intenzitu zbarvení vaječného žloutku u pokusných skupin nosnic.
Název v anglickém jazyce
Nutritional value of sea-buckthorn products (Hippophae rhamnoides) and their possible use in animal nutrition
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to find out the effect of sea-buckthorn pellets, which were added to the feed mixture for laying hens. It was observed, how the supplement affects colour intensity of egg yolk. In 1 kg of sea-buckthorn pellets was 208,4 g of nitrogenous substances, 169,2 g of fat, 171,3 g of roughage, 430,1 g of nitrogen-free extract substances and a 21,1 g of ash. Gross energy was 23,9 MJ/kg pellets. 4 groups of laying hens were studied. It was 1 control group and 3 experimental groups (feed mixture with 2 %, 5 % a 10 % supplement of sea-buckthorn pellets). Length of experiment was 4 weeks. Every week was taken 40 eggs of each group. The results show, that supplement of sea-buckthorn pellets in feed mixture for laying hens significantly increased colour intensity of egg yolk in experimental groups.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XI.
ISBN
978-80-8077-408-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
"75?78"
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
2. 9. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—