Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutriční hodnota rakytníkových produktů (Hippophae rhamnoides) a jejich možné využití ve výživě zvířat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873098" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873098 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nutriční hodnota rakytníkových produktů (Hippophae rhamnoides) a jejich možné využití ve výživě zvířat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie bylo zjistit vliv rakytníkových výlisků, které byly přidány do krmné směsi pro užitkové nosnice. Byl sledován jeho účinek na intenzitu zbarvení vaječného žloutku. V 1 kg rakytníkových výlisků bylo obsaženo 208,4 g dusíkatých látek, 169,2 g tuku, 171,3 g vlákniny, 430,1 g bezdusíkatých látek výtažkových a 21,1 g popela. Brutto energie byla 23,9 MJ/kg výlisků. Do studie byly zařazeny 4 skupiny užitkových nosnic. Jedna skupina byla skupina kontrolní a 3 skupiny byly skupiny pokusné (krmnésměsi byly obohaceny o 2 %, 5 % a 10 % rakytníkových výlisků). Délka trvání pokusu byla 4 týdny. Každý týden bylo od všech skupin zařazených do studie odebráno po 40-ti vejcích. Výsledky ukázaly, že obohacení krmných směsí pro užitkové nosnice o rakytníkové výlisky významně zvýšilo intenzitu zbarvení vaječného žloutku u pokusných skupin nosnic.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional value of sea-buckthorn products (Hippophae rhamnoides) and their possible use in animal nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to find out the effect of sea-buckthorn pellets, which were added to the feed mixture for laying hens. It was observed, how the supplement affects colour intensity of egg yolk. In 1 kg of sea-buckthorn pellets was 208,4 g of nitrogenous substances, 169,2 g of fat, 171,3 g of roughage, 430,1 g of nitrogen-free extract substances and a 21,1 g of ash. Gross energy was 23,9 MJ/kg pellets. 4 groups of laying hens were studied. It was 1 control group and 3 experimental groups (feed mixture with 2 %, 5 % a 10 % supplement of sea-buckthorn pellets). Length of experiment was 4 weeks. Every week was taken 40 eggs of each group. The results show, that supplement of sea-buckthorn pellets in feed mixture for laying hens significantly increased colour intensity of egg yolk in experimental groups.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XI.

  • ISBN

    978-80-8077-408-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    "75?78"

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Košice

  • Datum konání akce

    2. 9. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku