Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stane se technologie QDS revolucí při výrobě trvanlivých salámů?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873606" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873606 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stane se technologie QDS revolucí při výrobě trvanlivých salámů?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    QDS (pozn.: z anglického "quick-dry-slice") Process(R) byl vyvinut ve Španělsku ke zkrácení doby výroby pro trvanlivé fermentované salámy. Doposud byly na celém světě instalovány čtyři výrobní linky (stav září 2014). Proces QDS dokáže snížit výrobní náklady i nároky na prostor, které zabírá potřebné výrobní zařízení v tradiční technologii. Při hodnocení produktů připravených technologií QDS i klasickým postupem byly získány velice podobné výsledky, a to jak ve Španělsku tak i České republice. Hodnoty TBARS, senzorické vlastnosti a výsledky instrumentální analýzy vykazovaly pouze statisticky nevýznamné rozdíly. Díky přesnému řízení sušení lze zajistit standardní výsledky z hlediska bezpečnosti potravin i celkové kvalitě finálních produktů.

  • Název v anglickém jazyce

    Will be the QDS process a revolutionary technology in the manufacturing of dry sausages?

  • Popis výsledku anglicky

    QDS (quick dry slice) Process(R) has been developed in Spain to shorten the production period for dry fermented sausages. Today four lines of QDS Process(R) have been installed in several countries in the USA and Europe (state September 2014). The QDS Process(R) can reduce the production costs and floorspace. The similar results were obtained in the experiments in the traditional and QDS processes performed in Spain and the Czech Republic as well. The results in TBARS, sensory characteristics or instrumental parameters of QDS products were not significant different from the other products prepared by traditional technology. Due to precise management of a drying period is compromised neither the food safety nor quality of the finished products.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2015

  • ISBN

    978-80-7509-219-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    37-41

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    4. 3. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku