Stane se technologie QDS revolucí při výrobě trvanlivých salámů?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873606" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873606 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stane se technologie QDS revolucí při výrobě trvanlivých salámů?
Popis výsledku v původním jazyce
QDS (pozn.: z anglického "quick-dry-slice") Process(R) byl vyvinut ve Španělsku ke zkrácení doby výroby pro trvanlivé fermentované salámy. Doposud byly na celém světě instalovány čtyři výrobní linky (stav září 2014). Proces QDS dokáže snížit výrobní náklady i nároky na prostor, které zabírá potřebné výrobní zařízení v tradiční technologii. Při hodnocení produktů připravených technologií QDS i klasickým postupem byly získány velice podobné výsledky, a to jak ve Španělsku tak i České republice. Hodnoty TBARS, senzorické vlastnosti a výsledky instrumentální analýzy vykazovaly pouze statisticky nevýznamné rozdíly. Díky přesnému řízení sušení lze zajistit standardní výsledky z hlediska bezpečnosti potravin i celkové kvalitě finálních produktů.
Název v anglickém jazyce
Will be the QDS process a revolutionary technology in the manufacturing of dry sausages?
Popis výsledku anglicky
QDS (quick dry slice) Process(R) has been developed in Spain to shorten the production period for dry fermented sausages. Today four lines of QDS Process(R) have been installed in several countries in the USA and Europe (state September 2014). The QDS Process(R) can reduce the production costs and floorspace. The similar results were obtained in the experiments in the traditional and QDS processes performed in Spain and the Czech Republic as well. The results in TBARS, sensory characteristics or instrumental parameters of QDS products were not significant different from the other products prepared by traditional technology. Due to precise management of a drying period is compromised neither the food safety nor quality of the finished products.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2015
ISBN
978-80-7509-219-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
37-41
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
4. 3. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—