Charakteristika a rezistence k antimikrobiálním látkám u Escherichia coli izolovaných z masa z tržní sítě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873615" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873615 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027162:_____/15:#0001286
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakteristika a rezistence k antimikrobiálním látkám u Escherichia coli izolovaných z masa z tržní sítě
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo charakterizovat a porovnat Escherichia coli detekovanou v maloobchodním mase (vepřové maso, drůbeží, hovězí maso, zvěřina), se zaměřením na detekci rezistentních genů, které by mohly být šířeny prostřednictvím potravinového řetězce, a také na přítomnost vybraných genů virulence. Odolnost vůči antimikrobiálním látkám byla stanovena metodou difúzní diskové a E-testu. Polymerázová řetězová reakce byla použita pro detekci vybraných genů kódujících faktory virulence (eaeA, hly, stx1, stx2) a geny kódující rezistenci vůči tetracyklinu, b-laktamům a chinolonům. Celkem 25,9% izolátů bylo pozitivní na přítomnost genu blaTEM, a přítomnost genu tet bylo detekováno v 23,1% izolátů. ESBL byl potvrzen u jednoho izolátu z drůbeže. Na základě těchto výsledků můžeme tvrdit, že drůbež je považována za nejčastější zdroj, pokud se jedná o odolnost vůči antibiotikům. Stx2e gen byl zjištěn u jednoho izolátu ze vzorků vepřového masa, ale tento podtyp je obyčejně spojován s onemocněním
Název v anglickém jazyce
Characteristic and Antimicrobial Resistance in Escherichia coli from Retail Meats Purchased in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to characterize and compare Escherichia coli found in retail meats (pork, poultry, beef, venison), focusing on the detection of resistant genes that could be spread through the food chain and also for the presence of selected virulence genes. The resistance to antimicrobial agents was determined by disk diffusion method and E-test. Polymerase chain reaction was used for the detection of selected genes encoding for virulence factors (eaeA, hly, stx1, stx2) and genes encoding resistance to tetracycline, b-lactams and quinolones. Compared to beef isolates, the isolates from poultry and pork displayed higher resistant rates and also possessed more resistance genes. All together, 25.9% of the isolates were positive for the presenceof the gene blaTEM, and the presence of any tet gene was detected in 23.1% of the isolates. The production of extended-spectrum b-lactamases was confirmed in one isolate from poultry as well as the presence of a plasmid-mediated gene qnr
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Zdravé zvíře jako zdroj zdravé potraviny</a><br>
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
32-36
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—