Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Characteristic and Antimicrobial Resistance in Escherichia coli from Retail Meats Purchased in the Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873619" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873619 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-14-250" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-14-250</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-14-250" target="_blank" >10.4315/0362-028X.JFP-14-250</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Characteristic and Antimicrobial Resistance in Escherichia coli from Retail Meats Purchased in the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to characterize and compare Escherichia coli found in retail meats (pork, poultry, beef, venison), focusing on the detection of resistant genes that could be spread through the food chain and also for the presence of selected virulence genes. The resistance to antimicrobial agents was determined by disk diffusion method and E-test. Polymerase chain reaction was used for the detection of selected genes encoding for virulence factors (eaeA, hly, stx1, stx2) and genes encoding resistance to tetracycline, b-lactams and quinolones. Compared to beef isolates, the isolates from poultry and pork displayed higher resistant rates and also possessed more resistance genes. All together, 25.9% of the isolates were positive for the presenceof the gene blaTEM, and the presence of any tet gene was detected in 23.1% of the isolates. The production of extended-spectrum b-lactamases was confirmed in one isolate from poultry as well as the presence of a plasmid-mediated gene qnr

  • Název v anglickém jazyce

    Characteristic and Antimicrobial Resistance in Escherichia coli from Retail Meats Purchased in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to characterize and compare Escherichia coli found in retail meats (pork, poultry, beef, venison), focusing on the detection of resistant genes that could be spread through the food chain and also for the presence of selected virulence genes. The resistance to antimicrobial agents was determined by disk diffusion method and E-test. Polymerase chain reaction was used for the detection of selected genes encoding for virulence factors (eaeA, hly, stx1, stx2) and genes encoding resistance to tetracycline, b-lactams and quinolones. Compared to beef isolates, the isolates from poultry and pork displayed higher resistant rates and also possessed more resistance genes. All together, 25.9% of the isolates were positive for the presenceof the gene blaTEM, and the presence of any tet gene was detected in 23.1% of the isolates. The production of extended-spectrum b-lactamases was confirmed in one isolate from poultry as well as the presence of a plasmid-mediated gene qnr

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Control

  • ISSN

    0956-7135

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    47

  • Číslo periodika v rámci svazku

    January

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    401-406

  • Kód UT WoS článku

    000343612700057

  • EID výsledku v databázi Scopus