Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání nutriční hodnoty tuku u tří odrůd lupinových semen

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873773" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873773 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání nutriční hodnoty tuku u tří odrůd lupinových semen

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem předložené práce bylo posoudit kvalitu oleje tří odrůd lupinových semen AMIGA, DIETA a ZULIKA, patřících do skupiny bílých odrůd (Lupinus albus), pěstovaných na Školním zemědělském podniku Nový Jičín VFU Brno. Každá z odrůd byla pěstována na rozloze zhruba 10 ha ve stejných půdních a klimatických podmínkách. V práci jsou uvedeny výsledky kvality lupinového oleje, který je dán složením mastných kyselin (FA). Plynovou chromatografií byly stanoveny: C4:0, C6:0, C8:0, C10:0, C11:0, C12:0, C13:0, C14:0, C14:1, C15:0, C15:1, C16:0, C16:1, C17:0, C17:1, C18:0, C18:1n9t + C18:1n9c, C18:2n6c 1C18:2n6t, C18:3n6, C18:3n3, C20:0, C20:1n9, C20:2n6, C20:3n6, C20:5n3, C22:0, C22:1n9, C22:2n6, C23:0, C24:0, C22:6n3, C24:1, C22:4n6 a C22:5n3. Výsledky byly vyhodnoceny podle skupin FA. Byla hodnocena skupina nasycených (NaFA), nenasycených (NeFA) mastných kyselin, MUFA, PUFA, které byly dále rozděleny na n-6 a n-3 FA.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of nutritional value of fat in three varieties of lupin seeds

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of the study was to assess the quality of oil from three varieties of lupin seeds AMIGA, DIETA and ZULIKA, all belonging to the group of white varieties (Lupinus albus), grown at Nový Jičín university farm of the Veterinary and Pharmaceutical University Brno. Each of the varieties was grown on an area of about 10 ha under identical soil and climate conditions. The study presents the results of assessing the quality of lupin oil, which is related to the composition of fatty acids (FA). Using gas chromatography, the following values were determined: C4:0, C6:0, C8:0, C10:0, C11:0, C12:0, C13:0, C14:0, C14:1, C15:0, C15:1, C16:0, C16:1, C17:0, C17:1, C18:0, C18:1n9t + C18:1n9c, C18:2n6c 1C18:2n6t, C18:3n6, C18:3n3, C20:0, C20:1n9, C20:2n6, C20:3n6, C20:5n3, C22:0, C22:1n9, C22:2n6, C23:0, C24:0, C22:6n3, C24:1, C22:4n6 a C22:5n3. The results were analyzed by FA subgroups - a group of saturated acids (SAFA), a group of unsaturated (UNFA) fatty acids, MUFA and PUFA groups, which were further subdivided into the n-6 and n-3 FA groups.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510136" target="_blank" >QJ1510136: Optimalizace proteinové výživy monogastrických zvířat na bázi odrůd semen lupiny bílé (Lupinus albus)</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XI. Kábrtovy dietetické dny. Konference s mezinárodní účastí o bezpečnosti a produkční účinnosti krmiv

  • ISBN

    978-80-263-0901-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    183-189

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    14. 5. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku