Porovnání nutriční hodnoty tuku u tří odrůd lupinových semen
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873773" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873773 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání nutriční hodnoty tuku u tří odrůd lupinových semen
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem předložené práce bylo posoudit kvalitu oleje tří odrůd lupinových semen AMIGA, DIETA a ZULIKA, patřících do skupiny bílých odrůd (Lupinus albus), pěstovaných na Školním zemědělském podniku Nový Jičín VFU Brno. Každá z odrůd byla pěstována na rozloze zhruba 10 ha ve stejných půdních a klimatických podmínkách. V práci jsou uvedeny výsledky kvality lupinového oleje, který je dán složením mastných kyselin (FA). Plynovou chromatografií byly stanoveny: C4:0, C6:0, C8:0, C10:0, C11:0, C12:0, C13:0, C14:0, C14:1, C15:0, C15:1, C16:0, C16:1, C17:0, C17:1, C18:0, C18:1n9t + C18:1n9c, C18:2n6c 1C18:2n6t, C18:3n6, C18:3n3, C20:0, C20:1n9, C20:2n6, C20:3n6, C20:5n3, C22:0, C22:1n9, C22:2n6, C23:0, C24:0, C22:6n3, C24:1, C22:4n6 a C22:5n3. Výsledky byly vyhodnoceny podle skupin FA. Byla hodnocena skupina nasycených (NaFA), nenasycených (NeFA) mastných kyselin, MUFA, PUFA, které byly dále rozděleny na n-6 a n-3 FA.
Název v anglickém jazyce
Comparison of nutritional value of fat in three varieties of lupin seeds
Popis výsledku anglicky
The objective of the study was to assess the quality of oil from three varieties of lupin seeds AMIGA, DIETA and ZULIKA, all belonging to the group of white varieties (Lupinus albus), grown at Nový Jičín university farm of the Veterinary and Pharmaceutical University Brno. Each of the varieties was grown on an area of about 10 ha under identical soil and climate conditions. The study presents the results of assessing the quality of lupin oil, which is related to the composition of fatty acids (FA). Using gas chromatography, the following values were determined: C4:0, C6:0, C8:0, C10:0, C11:0, C12:0, C13:0, C14:0, C14:1, C15:0, C15:1, C16:0, C16:1, C17:0, C17:1, C18:0, C18:1n9t + C18:1n9c, C18:2n6c 1C18:2n6t, C18:3n6, C18:3n3, C20:0, C20:1n9, C20:2n6, C20:3n6, C20:5n3, C22:0, C22:1n9, C22:2n6, C23:0, C24:0, C22:6n3, C24:1, C22:4n6 a C22:5n3. The results were analyzed by FA subgroups - a group of saturated acids (SAFA), a group of unsaturated (UNFA) fatty acids, MUFA and PUFA groups, which were further subdivided into the n-6 and n-3 FA groups.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510136" target="_blank" >QJ1510136: Optimalizace proteinové výživy monogastrických zvířat na bázi odrůd semen lupiny bílé (Lupinus albus)</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XI. Kábrtovy dietetické dny. Konference s mezinárodní účastí o bezpečnosti a produkční účinnosti krmiv
ISBN
978-80-263-0901-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
183-189
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
14. 5. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—