Produkce vepřového masa ve vztahu ke způsobu kastrace prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874260" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874260 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkce vepřového masa ve vztahu ke způsobu kastrace prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Kastrace prasat je aktuálním tématem diskuse odborné i laické veřejnosti. V současné době jsou uplatňovány tři hlavní způsoby prevence výskytu kančího pachu u vepřového masa, a to odstranění varlat u samců v nízkém věku (tzv. chirurgická kastrace), porážka před dosažením pohlavní dospělosti a imunokastrace (podávání vakcíny vedoucí k eliminaci kančího pachu). V rámci Evropské unie je nejvíce diskutována chirurgická kastrace v souvislosti s aktuálními trendy zajištění welfare hospodářských zvířat. V současné době převažuje snaha o úpravu legislativy Evropské unie tak, aby došlo ke změnám veterinárně - hygienických a zootechnických podmínek chovu prasat v jednotlivých členských státech EU s cílem ustoupit od klasické chirurgické kastrace a nahradit ji jinými metodami vedoucími k eliminaci kančího pachu. Tento článek je zaměřen na současný přístup jednotlivých zemí EU ke kastraci prasat v souvislosti s udržitelností produkce kvalitního vepřového masa v rámci konkurenceschopného zemědělství.
Název v anglickém jazyce
Production of pork related to the type of castration of pigs
Popis výsledku anglicky
Pig castration is a topical issue of discussion for both specialists and general public. Currently, there are three main methods that can be used to prevent boar taint in pork: removal of testicals of male pigs at a young age surgical castration), slaughtering entire male pigs before they reach sexual maturity and immunocastration (elimination of boar taint by vaccination of male pigs). In the European Union there is a growing concern about the negative animal welfare aspects of surgical castration. As a result, there are increasing calls to change the European legislation, in particular bychanging the veterinary and hygiene conditions and zootechnicalstandards assigned to pig husbandry in order to avoid the need forsurgical castration in favor of the alternative methods for boar taintelimination. This article focuses on the current approach of the EU member states to pig castration in view of the pressing need formaintaining high-quality pork production and competitiveness in agriculture.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510233" target="_blank" >QJ1510233: Komplexní hodnocení vlivu tradičních a alternativních způsobů kastrace na chov prasat a jakost masa pro zajištění udržitelné a konkurenceschopné produkce vepřového masa v České republice</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
32-37
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—