Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkce vepřového masa ve vztahu ke způsobu kastrace prasat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874260" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874260 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Produkce vepřového masa ve vztahu ke způsobu kastrace prasat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kastrace prasat je aktuálním tématem diskuse odborné i laické veřejnosti. V současné době jsou uplatňovány tři hlavní způsoby prevence výskytu kančího pachu u vepřového masa, a to odstranění varlat u samců v nízkém věku (tzv. chirurgická kastrace), porážka před dosažením pohlavní dospělosti a imunokastrace (podávání vakcíny vedoucí k eliminaci kančího pachu). V rámci Evropské unie je nejvíce diskutována chirurgická kastrace v souvislosti s aktuálními trendy zajištění welfare hospodářských zvířat. V současné době převažuje snaha o úpravu legislativy Evropské unie tak, aby došlo ke změnám veterinárně - hygienických a zootechnických podmínek chovu prasat v jednotlivých členských státech EU s cílem ustoupit od klasické chirurgické kastrace a nahradit ji jinými metodami vedoucími k eliminaci kančího pachu. Tento článek je zaměřen na současný přístup jednotlivých zemí EU ke kastraci prasat v souvislosti s udržitelností produkce kvalitního vepřového masa v rámci konkurenceschopného zemědělství.

  • Název v anglickém jazyce

    Production of pork related to the type of castration of pigs

  • Popis výsledku anglicky

    Pig castration is a topical issue of discussion for both specialists and general public. Currently, there are three main methods that can be used to prevent boar taint in pork: removal of testicals of male pigs at a young age surgical castration), slaughtering entire male pigs before they reach sexual maturity and immunocastration (elimination of boar taint by vaccination of male pigs). In the European Union there is a growing concern about the negative animal welfare aspects of surgical castration. As a result, there are increasing calls to change the European legislation, in particular bychanging the veterinary and hygiene conditions and zootechnicalstandards assigned to pig husbandry in order to avoid the need forsurgical castration in favor of the alternative methods for boar taintelimination. This article focuses on the current approach of the EU member states to pig castration in view of the pressing need formaintaining high-quality pork production and competitiveness in agriculture.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510233" target="_blank" >QJ1510233: Komplexní hodnocení vlivu tradičních a alternativních způsobů kastrace na chov prasat a jakost masa pro zajištění udržitelné a konkurenceschopné produkce vepřového masa v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    32-37

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus