Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of Selenium Dietary Supplementation on Certain Egg Properties

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874262" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874262 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16810/16:43874262

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Vplyv selénových doplnkov krmiva na vybrané vlastnosti vajec

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V súčasnosti si nachádzajú na trhu svoje uplatnenie funkčné potraviny. Selénové vajcia sú ako funkčné potraviny schopné zvýšiť u konzumenta príjem selénu a tak zvýšiť obsah selénu v jeho organizme. Svetové štúdie navyše potvrdili, že selén prispieva k oxidačnej stabilite vajec. Cieľom nášho výskumu bolo potvrdiť antioxidačnú funkciu selénu sledovaním oxidačnej stability tukov v priebehu skladovania skupiny vajec so zvýšeným obsahom selénu a skupiny vajec bez suplementácie. Oxidačná stabilita tukov vaječného žĺtka bola charakterizovaná obsahom malondialdehydu. Pokus bol ďalej zameraný na stanovenie profilu mastných kyselín žĺtka vajec oboch skupín. Výsledky nášho výskumu potvrdili, že vajcia s prídavkom selénu majú v priebehu skladovania vyššiu oxidačnú stabilitu tukov žĺtka a teda nižší obsah malondialdehydu ako vajcia bez selénového prídavku. Koncentrácia mastných kyselín bola u selénových vajec celkovo vyššia ako u vajec bez suplementácie. To opäť potvrdzuje vyššiu stabilitu tukov voči oxidácii u vajec so zvýšeným podielom selénu.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of Selenium Dietary Supplementation on Certain Egg Properties

  • Popis výsledku anglicky

    Nowadays, functional food has an important role in the food market. Selenium-enriched eggs are as functional food able to increase the human selenium intake and thus the selenium amount in the human organism. Additionally, results from various studies showed that selenium contributes to the oxidation stability of eggs. The aim of our study was to observe the lipid oxidation stability of the selenium-enriched eggs and eggs without supplementation during storage to confirm the antioxidation function of selenium. Oxidation stability was characterized by the malondialdehyde concentration. In addition, the study was focused on the determination of yolk fatty acids profile of both egg groups. A higher lipid oxidation stability and thus a lower malondialdehyde concentration were confirmed in a group with selenium-enriched eggs. Higher fatty acids concentration was observed in eggs with selenium added, which shows their higher lipid stability against oxidation.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    O - Projekt operacniho programu

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-762-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    135-138

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    19. 10. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku