Effect of Selenium Dietary Supplementation on Certain Egg Properties
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874262" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874262 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16810/16:43874262
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Vplyv selénových doplnkov krmiva na vybrané vlastnosti vajec
Popis výsledku v původním jazyce
V súčasnosti si nachádzajú na trhu svoje uplatnenie funkčné potraviny. Selénové vajcia sú ako funkčné potraviny schopné zvýšiť u konzumenta príjem selénu a tak zvýšiť obsah selénu v jeho organizme. Svetové štúdie navyše potvrdili, že selén prispieva k oxidačnej stabilite vajec. Cieľom nášho výskumu bolo potvrdiť antioxidačnú funkciu selénu sledovaním oxidačnej stability tukov v priebehu skladovania skupiny vajec so zvýšeným obsahom selénu a skupiny vajec bez suplementácie. Oxidačná stabilita tukov vaječného žĺtka bola charakterizovaná obsahom malondialdehydu. Pokus bol ďalej zameraný na stanovenie profilu mastných kyselín žĺtka vajec oboch skupín. Výsledky nášho výskumu potvrdili, že vajcia s prídavkom selénu majú v priebehu skladovania vyššiu oxidačnú stabilitu tukov žĺtka a teda nižší obsah malondialdehydu ako vajcia bez selénového prídavku. Koncentrácia mastných kyselín bola u selénových vajec celkovo vyššia ako u vajec bez suplementácie. To opäť potvrdzuje vyššiu stabilitu tukov voči oxidácii u vajec so zvýšeným podielom selénu.
Název v anglickém jazyce
Effect of Selenium Dietary Supplementation on Certain Egg Properties
Popis výsledku anglicky
Nowadays, functional food has an important role in the food market. Selenium-enriched eggs are as functional food able to increase the human selenium intake and thus the selenium amount in the human organism. Additionally, results from various studies showed that selenium contributes to the oxidation stability of eggs. The aim of our study was to observe the lipid oxidation stability of the selenium-enriched eggs and eggs without supplementation during storage to confirm the antioxidation function of selenium. Oxidation stability was characterized by the malondialdehyde concentration. In addition, the study was focused on the determination of yolk fatty acids profile of both egg groups. A higher lipid oxidation stability and thus a lower malondialdehyde concentration were confirmed in a group with selenium-enriched eggs. Higher fatty acids concentration was observed in eggs with selenium added, which shows their higher lipid stability against oxidation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
O - Projekt operacniho programu
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-762-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
135-138
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
19. 10. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—