Effect of selenium dietary supplementation on quality egg properties
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876366" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876366 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16810/18:43876366
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Vplyv selénových doplnkov krmiva na akostné parametre vajec
Popis výsledku v původním jazyce
Cieľom nášho výskumu bolo stanoviť obsah selénu a sledovať jeho antioxidačnú funkciu v obohatených vajciach. Antioxidačná funkcia bola zisťovaná sledovaním oxidačnej stability tukov pomocou analýzy obsahu malondialdehydu a stanovením profilu mastných kyselín. Výsledky štúdie potvrdili, že selén pridaný do krmiva nosníc zvyšuje následne svoju hladinu v žĺtku i v bielku. Najvyšší účinok prejavili doplnky krmiva vo forme selenometioninu a selenizovaných kvasníc. Výsledky nášho výskumu ďalej potvrdili, že vajcia s prídavkom selénu majú vyššiu oxidačnú stabilitu tukov a teda nižší obsah malondialdehydu ako vajcia bez suplementácie. V obsahu mastných kyselín neboli medzi skupinami rozdiely štatisticky potvrdené.
Název v anglickém jazyce
Effect of selenium dietary supplementation on quality egg properties
Popis výsledku anglicky
The aim of our study was to observe selenium concentration and its antioxidative function in selenium-enriched eggs. Antioxidative function was found out using analysis of malondialdehyde content and determination of yolk fatty acids to evaluate the oxidation stability of lipids of eggs with higher content of selenium. The results of our study confirmed the increase of selenium content in egg yolk and albumen after supplementation of laying hen diet. The selenomethionine and selenized yeast supplementation showed the highest effect. A higher lipid oxidation stability and thus a lower malondialdehyde concentration were confirmed in a group of selenium-enriched eggs than group without supplementation. No significant differences in fatty acids concentration analysis were observed between evaluated groups.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LQ1601" target="_blank" >LQ1601: CEITEC 2020</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena alimentorum XXXIX.
ISBN
978-80-8077-580-3
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
241-246
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
16. 5. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—