Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of selenium dietary supplementation on quality egg properties

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876366" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876366 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16810/18:43876366

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Vplyv selénových doplnkov krmiva na akostné parametre vajec

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cieľom nášho výskumu bolo stanoviť obsah selénu a sledovať jeho antioxidačnú funkciu v obohatených vajciach. Antioxidačná funkcia bola zisťovaná sledovaním oxidačnej stability tukov pomocou analýzy obsahu malondialdehydu a stanovením profilu mastných kyselín. Výsledky štúdie potvrdili, že selén pridaný do krmiva nosníc zvyšuje následne svoju hladinu v žĺtku i v bielku. Najvyšší účinok prejavili doplnky krmiva vo forme selenometioninu a selenizovaných kvasníc. Výsledky nášho výskumu ďalej potvrdili, že vajcia s prídavkom selénu majú vyššiu oxidačnú stabilitu tukov a teda nižší obsah malondialdehydu ako vajcia bez suplementácie. V obsahu mastných kyselín neboli medzi skupinami rozdiely štatisticky potvrdené.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of selenium dietary supplementation on quality egg properties

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of our study was to observe selenium concentration and its antioxidative function in selenium-enriched eggs. Antioxidative function was found out using analysis of malondialdehyde content and determination of yolk fatty acids to evaluate the oxidation stability of lipids of eggs with higher content of selenium. The results of our study confirmed the increase of selenium content in egg yolk and albumen after supplementation of laying hen diet. The selenomethionine and selenized yeast supplementation showed the highest effect. A higher lipid oxidation stability and thus a lower malondialdehyde concentration were confirmed in a group of selenium-enriched eggs than group without supplementation. No significant differences in fatty acids concentration analysis were observed between evaluated groups.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LQ1601" target="_blank" >LQ1601: CEITEC 2020</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena alimentorum XXXIX.

  • ISBN

    978-80-8077-580-3

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    241-246

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Košice

  • Datum konání akce

    16. 5. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku