Proč a jak si správně mýt ruce? Osobní hygiena jako prevence křížové kontaminace při zpracování masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874271" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874271 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Proč a jak si správně mýt ruce? Osobní hygiena jako prevence křížové kontaminace při zpracování masa
Popis výsledku v původním jazyce
Hygiena rukou se považuje za základní složku kontroly šíření infekčních chorob. Většina světové populace se spoléhá na mytí rukou jako každodenní metodu k udržování hygieny a prevenci přenosu chorob. Důležitost hygieny rukou však není vždy chápána. Mezi klíčové proměnné, které ovlivňují účinnost mytí rukou, patří četnost mytí použitý mycí přípravek, vhodnost, délka mytí nebo technika mytí. Obecně se považuje za dostatečný čas 20 sekund mytí k účinné redukci počtu mikroorganismů na rukou, z toho 10-15 sekund má představovat důkladné mnutí rukou. Výsledkem je snížení bakteriální populace o 2-3 log KTJ. Sušením rukou se může dále snižovat bakteriální populace z rukou, a to za předpokladu správně zvoleného prostředku. Ochranné rukavice nenahrazují nutnost mytí rukou.
Název v anglickém jazyce
Why and how to properly wash hands? Personal hygiene for prevention of cross-contamination during meat processing
Popis výsledku anglicky
Hand hygiene is considered an essential component for controlling the spread of infectious diseases. Most of the world's population relies on handwashing as an everyday method for maintaining health and preventing disease transmission. The importance of hand hygiene is not always understood. The key factors that influence the effectiveness of hand washing include washing frequency used, washing product suitability, length of washing time or technique of hand drying. It is generally considered that time of 20 seconds is sufficient to effectively reduce the level of microorganisms on the hands, of which 10 to 15 seconds is to present a thorough rubbing hands. The result is a reduction in bacterial population by 2-3 log cfu. Drying hands can further reduce the bacterial population of the hands. Protective gloves do not replace the need for hand washing.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
11-18
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—