Úroveňy hygieny gastronomického zařízení ve stravovacích službách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874321" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874321 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Úroveňy hygieny gastronomického zařízení ve stravovacích službách
Popis výsledku v původním jazyce
Studie je zaměřena na posouzení mikrobiální kontaminace ve stravovacích službách a identifikaci rizikového faktoru, který může být spojován s mikrobiální kontaminací hotových pokrmů. V roce 2016 byly v období od dubna do září odebrány stěry z gastronomického zařízení a stěry z rukou pracovníků u celkem 4 stravovacích služeb na území České republiky. Celkem bylo odebráno 155 vzorků (stěry z gastronomického zařízení n=101, madla konvektomatů, pracovní plochy, chladící zařízení apod. a stěry z rukou pracovníků provozovny n=54). V rámci výzkumu došlo k záchytu původců alimentárního onemocnění Staphylococcus aureus (12,3% pozitivních vzorků), Bacillus cereus (39,4%) a Listeria monocytogenes (0,6%). V rámci práce byla dále sledována přítomnost Escherichia coli (19,6%), a také bakterie Salmonella spp. a Campylobacter spp., které nebyly detekovány.
Název v anglickém jazyce
The level of hygiene in gastronomic equipment catering services
Popis výsledku anglicky
The study is aimed at assessing microbial contamination in food service and identification of risk factors that may be associated with microbial contamination of prepared meals. In 2016, in the period from April to September the collected scrapings from gastronomic equipment and swabs from the hands of workers in a total of 4 dining services in the Czech Republic. There were collected 155 samples (swabs of gastro n = 101 convectomats grips, work surfaces, cooling equipment, etc., and swabs from the hands of workers n = 54). The research has been to capture agents of foodborne illness Staphylococcus aureus (12.3% positive samples), Bacillus cereus (39.4%) and Listeria monocytogenes (0.6%). In this work was further examined for the presence of Escherichia coli (19.6%) and Salmonella spp. and Campylobacter spp., which were not detected.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
66
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
925-927
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—