Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Úroveňy hygieny gastronomického zařízení ve stravovacích službách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874321" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874321 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Úroveňy hygieny gastronomického zařízení ve stravovacích službách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie je zaměřena na posouzení mikrobiální kontaminace ve stravovacích službách a identifikaci rizikového faktoru, který může být spojován s mikrobiální kontaminací hotových pokrmů. V roce 2016 byly v období od dubna do září odebrány stěry z gastronomického zařízení a stěry z rukou pracovníků u celkem 4 stravovacích služeb na území České republiky. Celkem bylo odebráno 155 vzorků (stěry z gastronomického zařízení n=101, madla konvektomatů, pracovní plochy, chladící zařízení apod. a stěry z rukou pracovníků provozovny n=54). V rámci výzkumu došlo k záchytu původců alimentárního onemocnění Staphylococcus aureus (12,3% pozitivních vzorků), Bacillus cereus (39,4%) a Listeria monocytogenes (0,6%). V rámci práce byla dále sledována přítomnost Escherichia coli (19,6%), a také bakterie Salmonella spp. a Campylobacter spp., které nebyly detekovány.

  • Název v anglickém jazyce

    The level of hygiene in gastronomic equipment catering services

  • Popis výsledku anglicky

    The study is aimed at assessing microbial contamination in food service and identification of risk factors that may be associated with microbial contamination of prepared meals. In 2016, in the period from April to September the collected scrapings from gastronomic equipment and swabs from the hands of workers in a total of 4 dining services in the Czech Republic. There were collected 155 samples (swabs of gastro n = 101 convectomats grips, work surfaces, cooling equipment, etc., and swabs from the hands of workers n = 54). The research has been to capture agents of foodborne illness Staphylococcus aureus (12.3% positive samples), Bacillus cereus (39.4%) and Listeria monocytogenes (0.6%). In this work was further examined for the presence of Escherichia coli (19.6%) and Salmonella spp. and Campylobacter spp., which were not detected.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    925-927

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus