Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

MIkrobiální kontaminace v gastronomii

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874223" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874223 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    MIkrobiální kontaminace v gastronomii

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mnohé studie poukazují na fakt, že choroby z potravin jsou často spojovány s konzumací potravin a pokrmů v restauracích, školách, nemocnicích, domovech důchodců, v rychlém občerstvení apod. Za nejběžnější původce alimentárních nákaz z potravin jsou považovány např. virus hepatitidy A (HAV), norovirus, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 nebo Campylobacter spp. Vzhledem k závažnosti tohoto tématu došlo ke sledování mikrobiální kontaminace se zaměřením na výskyt Staphylococcus aureus ve společném stravování na území České republiky. Celkem bylo v období od dubna do června roku 2016 odebráno 91 vzorků v gastronomických provozovnách. Bylo získáno celkem 62 stěrů z gastronomického zařízení a 29 stěrů z rukou pracovníků společného stravování. Pozitivní nález S. aureus byl zaznamenán u 2 (2,2 %) stěrů z rukou pracovníků a 9 (9,9 %) stěru z gastronomického zařízení. Enterotoxigenní potenciál bakterie S. aureus byl zaznamenán u 2 (2,2 %) kmenů.

  • Název v anglickém jazyce

    Microbial contamination in gastronomy

  • Popis výsledku anglicky

    Many studies showed connection between foodborne diseases and consumption of food in restaurants, schools, hospitals, nursing homes, bars, fast foods etc. Foodborne pathogens such as hepatitis A, norovirus, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 or Campylobacter spp. Because of importance and seriousness of this topic, there was to monitor microbial contamination caterer in the Czech Republic. In the period April to June 2016, we collected 91 samples of the gastronomic facilities in the Czech Republic. We collected a total of 62 samples from gastronomic equipment and 29 samples from the hands of workers of public catering. A positive finding of S. aureus was observed in 2 (2.2%) samples from the hands of workers and 9 (9.9%) samples of gastronomic equipment. Enterotoxigenic potential of bacterium S. aureus was observed in 2 (2.2%) strains.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-782-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    7-10

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    19. 10. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku