MIkrobiální kontaminace v gastronomii
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874223" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874223 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
MIkrobiální kontaminace v gastronomii
Popis výsledku v původním jazyce
Mnohé studie poukazují na fakt, že choroby z potravin jsou často spojovány s konzumací potravin a pokrmů v restauracích, školách, nemocnicích, domovech důchodců, v rychlém občerstvení apod. Za nejběžnější původce alimentárních nákaz z potravin jsou považovány např. virus hepatitidy A (HAV), norovirus, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 nebo Campylobacter spp. Vzhledem k závažnosti tohoto tématu došlo ke sledování mikrobiální kontaminace se zaměřením na výskyt Staphylococcus aureus ve společném stravování na území České republiky. Celkem bylo v období od dubna do června roku 2016 odebráno 91 vzorků v gastronomických provozovnách. Bylo získáno celkem 62 stěrů z gastronomického zařízení a 29 stěrů z rukou pracovníků společného stravování. Pozitivní nález S. aureus byl zaznamenán u 2 (2,2 %) stěrů z rukou pracovníků a 9 (9,9 %) stěru z gastronomického zařízení. Enterotoxigenní potenciál bakterie S. aureus byl zaznamenán u 2 (2,2 %) kmenů.
Název v anglickém jazyce
Microbial contamination in gastronomy
Popis výsledku anglicky
Many studies showed connection between foodborne diseases and consumption of food in restaurants, schools, hospitals, nursing homes, bars, fast foods etc. Foodborne pathogens such as hepatitis A, norovirus, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 or Campylobacter spp. Because of importance and seriousness of this topic, there was to monitor microbial contamination caterer in the Czech Republic. In the period April to June 2016, we collected 91 samples of the gastronomic facilities in the Czech Republic. We collected a total of 62 samples from gastronomic equipment and 29 samples from the hands of workers of public catering. A positive finding of S. aureus was observed in 2 (2.2%) samples from the hands of workers and 9 (9.9%) samples of gastronomic equipment. Enterotoxigenic potential of bacterium S. aureus was observed in 2 (2.2%) strains.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-782-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
7-10
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
19. 10. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—