Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování hygienické úrovně prostředí v průběhu přípravy pokrmů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876441" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876441 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování hygienické úrovně prostředí v průběhu přípravy pokrmů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie se zabývá identifikaci mikrobiálního rizika a nebezpečí během přípravy pokrmů v kantýnách (uzavřený typ stravování). Do studie je zahrnuto šest provozoven. V období od jara 2016 do zimy 2017 došlo k získání 206 vzorků, z toho 136 vzorků stěrů a 70 vzorků z rukou pracovníků. Stěry se provádí sterilní abrazivní houbičkou a mikrobiální situace na rukou pracovníků je prováděná za pomocí tzv. Glove-juice testu. V rámci sledování přítomnosti původců alimentárního onemocnění, došlo k záchytu: Staphylococcus aureus (11.7 %), Bacillus cereus (36. 9%) a Listeria monocytogenes (0.5 %). Přítomnost Escherichia coli byla zaznamenána v 17.0 % vzorků. Patogenní agents, Salmonella spp. a Campylobacter spp. nebyly ve vzorcích detekováni. Z námi získaných výsledků vyplývá, že přítomnost původců alimentárního onemocnění v provozovnách stravovacích služeb byla potvrzena. Mělo by docházet k lepšímu proškolení pracovníků v provozu a zvýšení frekvence čistících a sanitačních režimů.

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring of the hygiene standards environment during the preparation of meals in the catering establishments

  • Popis výsledku anglicky

    The study focuses on the identification of microbiological hazards as a risk factor for professionally prepared meals in canteens (closed units). There were six public canteens. In the period of time from Spring 2016 to Winter 2017, 206 samples were taken, 136 of them being from the catering premises and 70 samples were obtained from the hands of food handlers. The smears were taken by a sterile abrasive sponge at the catering premises and using a Glove-juice method to get samples from the hands. The results were monitored by food-borne agents, Staphylococcus aureus (11.7 %), Bacillus cereus (36. 9%) and Listeria monocytogenes (0.5 %). In addition, the presence of Escherichia coli (17.0 %), as well as the most frequent diseases of foodborne agents Salmonella spp. and Campylobacter spp., which were not detected, were investigated Microbial condition of catering facilities in the Czech Republic can be accounted at least risky, considering the presence of foodborne agents. Due to possible danger of alimentary intoxication, monitoring of potentially pathogenic bacteria in catering facilities is the first step to ensure quality and safety of the meals being served.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ: XX. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí konaná v roce 100. výročí založení Vysoké školy zvěrolékařské

  • ISBN

    978-80-7305-799-2

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    9-13

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    30. 5. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku