Sledování hygienické úrovně prostředí v průběhu přípravy pokrmů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876441" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876441 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování hygienické úrovně prostředí v průběhu přípravy pokrmů
Popis výsledku v původním jazyce
Studie se zabývá identifikaci mikrobiálního rizika a nebezpečí během přípravy pokrmů v kantýnách (uzavřený typ stravování). Do studie je zahrnuto šest provozoven. V období od jara 2016 do zimy 2017 došlo k získání 206 vzorků, z toho 136 vzorků stěrů a 70 vzorků z rukou pracovníků. Stěry se provádí sterilní abrazivní houbičkou a mikrobiální situace na rukou pracovníků je prováděná za pomocí tzv. Glove-juice testu. V rámci sledování přítomnosti původců alimentárního onemocnění, došlo k záchytu: Staphylococcus aureus (11.7 %), Bacillus cereus (36. 9%) a Listeria monocytogenes (0.5 %). Přítomnost Escherichia coli byla zaznamenána v 17.0 % vzorků. Patogenní agents, Salmonella spp. a Campylobacter spp. nebyly ve vzorcích detekováni. Z námi získaných výsledků vyplývá, že přítomnost původců alimentárního onemocnění v provozovnách stravovacích služeb byla potvrzena. Mělo by docházet k lepšímu proškolení pracovníků v provozu a zvýšení frekvence čistících a sanitačních režimů.
Název v anglickém jazyce
Monitoring of the hygiene standards environment during the preparation of meals in the catering establishments
Popis výsledku anglicky
The study focuses on the identification of microbiological hazards as a risk factor for professionally prepared meals in canteens (closed units). There were six public canteens. In the period of time from Spring 2016 to Winter 2017, 206 samples were taken, 136 of them being from the catering premises and 70 samples were obtained from the hands of food handlers. The smears were taken by a sterile abrasive sponge at the catering premises and using a Glove-juice method to get samples from the hands. The results were monitored by food-borne agents, Staphylococcus aureus (11.7 %), Bacillus cereus (36. 9%) and Listeria monocytogenes (0.5 %). In addition, the presence of Escherichia coli (17.0 %), as well as the most frequent diseases of foodborne agents Salmonella spp. and Campylobacter spp., which were not detected, were investigated Microbial condition of catering facilities in the Czech Republic can be accounted at least risky, considering the presence of foodborne agents. Due to possible danger of alimentary intoxication, monitoring of potentially pathogenic bacteria in catering facilities is the first step to ensure quality and safety of the meals being served.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ: XX. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí konaná v roce 100. výročí založení Vysoké školy zvěrolékařské
ISBN
978-80-7305-799-2
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
9-13
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
30. 5. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—