Detekce Staphylococcus aureus v provozovnách stravovacích služeb se zaměřením na enterotoxigenní potenciál
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876436" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876436 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce Staphylococcus aureus v provozovnách stravovacích služeb se zaměřením na enterotoxigenní potenciál
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo sledování a zhodnocení hygienické úrovně 9 zařízení společného stravování v České republice se zaměřením na výskyt a enterotoxigenní potenciál bakterií Staphylococcus aureus. Do vzorkování bylo zahrnuto 5 kantýn, 3 školní jídelny a 1 hotelová restaurace. Celkem bylo v období od dubna 2016 do dubna roku 2017 odebráno 381 vzorků, z toho 250 vzorků pocházelo z prostředí provozoven a 131 vzorků bylo získáno z rukou pracovníků. V rámci studie byla za pomoci fenotypové identifikace a genotypové identifikace provedené metodou polymerázové řetězové reakce zjištěna přítomnost S. aureus v 70 vzorcích (18,4 %; 20,6 % ruce pracovníků, 17,2 % prostředí provozovny). Geny pro produkci enterotoxinů se u izolátů S. aureus vyskytovaly v 58,6 % případů (70,4 % ruce pracovníků, 51,2 % prostředí provozovny). Nejvyšší záchyt byl zaznamenán v přítomnosti kombinace genů kódujících produkci enterotoxinů G a I (27,1 %). Nejnižší frekvence výskytu S. aureus byla s ohledem na typ provozovny zaznamenána v kantýnách (14 %; oproti 23,4 % ve školních jídelnách a 29 % v hotelové restauraci). Nejvyšší enterotoxigenní potenciál byl potvrzen u bakterií S. aureus pocházejících ze vzorků odebraných v zařízeních typu školních jídelen (80 %). Gen mecA nebyl detekován v žádném z izolátů S. aureus. Mikrobiální stav provozoven společného stravování lze se zaměřením na výskyt potenciálně enterotoxigenních bakterií S. aureus považovat minimálně za riskantní. Vzhledem k možnému nebezpečí vzniku alimentárních intoxikací je monitorování výskytu potenciálně enterotoxigenních bakterií S. aureus v gastronomických zařízeních prvním důležitým krokem pro zajištění kvality a bezpečnosti podávaných pokrmů.
Název v anglickém jazyce
Detection of Staphylococcus aureus in catering establishments focusing on its enterotoxigenic potential
Popis výsledku anglicky
The object of this study was monitoring and evaluation of hygiene level in nine catering facilities in the Czech Republic, focusing on presence and enterotoxigenic potential of Staphylococcus aureus bacteria. There were five public canteens, three school canteens and one hotel restaurant included in the sampling. In the period of time from April 2016 to April 2017, 381 samples were taken, 250 of them being from the catering premises and 131 samples were obtained from the hands of food handlers. The study used phenotypic identification and genotypic identification employed by a polymerase chain reaction method and detected presence of S. aureus in 70 samples (18.4 %; 20.6 % on the hands of food handlers, 17.2 % at the environment of catering premises). Genes for enterotoxin production in S. aureus isolates were found in 58.6 % of samples (70.4 % on hands of food handlers, 51.2 % in the establishment environment).The highest detection was recorded in presence of combination of genes encoding G and I enterotoxin production (27.1 %). The lowest presence frequency of S. aureus focusing on the catering facility type was detected in the public canteens (14.0 %, compared with 23.4 % in the school canteens and 29.0 % in the hotel restaurant). The highest enterotoxigenic potential was confirmed at S. aureus bacteria coming from the school canteen samples (80 %). Gene mecA was not detected in any of S. aureus isolates. Microbial condition of catering facilities can be accounted at least risky, considering the presence of potentially enterotoxigenic S. aureus bacteria. Due to possible danger of alimentary intoxication, monitoring of potentially enterotoxigenic S. aureus bacteria in catering facilities is the first step to ensure quality and safety of the meals being served.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-807-4
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
118-121
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 10. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—