Hodnocení úrovně osobní hygieny ve stravovacích službách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878667" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878667 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/" target="_blank" >https://www.maso.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení úrovně osobní hygieny ve stravovacích službách
Popis výsledku v původním jazyce
Osobní hygiena je důležitým krokem k dodržování zásad správné výrobní a hygienické praxe. Na základě této skutečnosti byla sledována úroveň osobní hygieny ve 4 provozovnách stravovacích služeb (2x kantýna, 2x školní jídelna) v Jihomoravském kraji, a to v období od února do srpna roku 2019. Celkem bylo získáno 128 vzorků stěrů z rukou pracovníků. U vzorků byl sledován celkový počet mikroorganismů a přítomnost bakterií Escherichia coli a Staphylococcus aureus. Průměrná hodnota celkového počtu mikroorganismů byla 2,6.104 KTJ/ruku. Přítomnost E. coli byla zjištěna u 2,3% vzorků (n = 3). Přítomnost S.aureus byla zjištěna u 18% vzorků (n = 23). Celkem bylo získáno 30 izolátů S. aureus. Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že úroveň osobní hygieny pracovníků ve stravovací službách představuje významný prvek systému řízení bezpečnosti potravin, kterému je třeba věnovat soustavnou pozornost.
Název v anglickém jazyce
Monitoring of personal hygiene at food service facilities
Popis výsledku anglicky
Compliance of personal hygiene principles is an important step to good manufacturing and hygiene practices maintenance. Therefore, in the period of time from February to August 2019, we monitored the level of personal hygiene in 4 food service facilities (2 staff canteens and 2 school canteens) in the South Moravian Region. A total of 128 swab samples were obtained from the hands of food handlers. The samples were monitored for total plate count and the presence of Escherichia coli and Staphylococcus aureus bacteria. The average value of total plate count was 2.6 x 104 CFU/hand. The presence of E. coli was confirmed in 2.3% of the samples (n = 3). Staphylococcus aureus was detected in 18% of the hand swab samples (n = 23). A total of 30 S. aureus isolates were obtained. The results of this study though indicate poor personal hygiene of food service facility employees.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
31
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
40-43
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—