Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení úrovně osobní hygieny ve stravovacích službách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878667" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878667 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/" target="_blank" >https://www.maso.cz/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení úrovně osobní hygieny ve stravovacích službách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Osobní hygiena je důležitým krokem k dodržování zásad správné výrobní a hygienické praxe. Na základě této skutečnosti byla sledována úroveň osobní hygieny ve 4 provozovnách stravovacích služeb (2x kantýna, 2x školní jídelna) v Jihomoravském kraji, a to v období od února do srpna roku 2019. Celkem bylo získáno 128 vzorků stěrů z rukou pracovníků. U vzorků byl sledován celkový počet mikroorganismů a přítomnost bakterií Escherichia coli a Staphylococcus aureus. Průměrná hodnota celkového počtu mikroorganismů byla 2,6.104 KTJ/ruku. Přítomnost E. coli byla zjištěna u 2,3% vzorků (n = 3). Přítomnost S.aureus byla zjištěna u 18% vzorků (n = 23). Celkem bylo získáno 30 izolátů S. aureus. Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že úroveň osobní hygieny pracovníků ve stravovací službách představuje významný prvek systému řízení bezpečnosti potravin, kterému je třeba věnovat soustavnou pozornost.

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring of personal hygiene at food service facilities

  • Popis výsledku anglicky

    Compliance of personal hygiene principles is an important step to good manufacturing and hygiene practices maintenance. Therefore, in the period of time from February to August 2019, we monitored the level of personal hygiene in 4 food service facilities (2 staff canteens and 2 school canteens) in the South Moravian Region. A total of 128 swab samples were obtained from the hands of food handlers. The samples were monitored for total plate count and the presence of Escherichia coli and Staphylococcus aureus bacteria. The average value of total plate count was 2.6 x 104 CFU/hand. The presence of E. coli was confirmed in 2.3% of the samples (n = 3). Staphylococcus aureus was detected in 18% of the hand swab samples (n = 23). A total of 30 S. aureus isolates were obtained. The results of this study though indicate poor personal hygiene of food service facility employees.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    31

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    40-43

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus