Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Enriched eggs as a source of n-3 polyunsaturated fatty acids for humans

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875596" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875596 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201786030293" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2754/avb201786030293</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201786030293" target="_blank" >10.2754/avb201786030293</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Enriched eggs as a source of n-3 polyunsaturated fatty acids for humans

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the research was to enrich eggs with n-3 polyunsaturated fatty acids by using plant oils and fish oil as dietary supplements in laying hens&apos; feed. The focus was put on the effect of the daily consumption of 100 g of egg yolk, i.e. 100 g of egg mass, on the human health. The 1st group of laying hens was fed a diet containing soybean and fish oil, and the 2nd group was given feed containing a combination of linseed, rapeseed, soybean, and fish oils. Eggs laid by the 2nd group contained 4.73% a-linolenic acid, 0.20% eicosapentaenoic acid and 2.37% docosahexaenoic acid (% of total fatty acids in yolk lipids, P &lt; 0.001), which marks an increase of x 4.04 for a-linolenic acid, x 3.33 for eicosapentaenoic acid, and x 1.75 for docosahexaenoic acid compared to eggs laid by the 1st group. Total n-3 polyunsaturated fatty acids in eggs of the 2nd group were x 2.8 higher than in the 1st first group. Calculated per 100 g of eggs of the 2nd group, the intake for the human body corresponds to 435 mg alpha-linolenic acid, 18.43 mg eicosapentaenoic acid, and 218.2 mg docosahexaenoic acid.

  • Název v anglickém jazyce

    Enriched eggs as a source of n-3 polyunsaturated fatty acids for humans

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the research was to enrich eggs with n-3 polyunsaturated fatty acids by using plant oils and fish oil as dietary supplements in laying hens&apos; feed. The focus was put on the effect of the daily consumption of 100 g of egg yolk, i.e. 100 g of egg mass, on the human health. The 1st group of laying hens was fed a diet containing soybean and fish oil, and the 2nd group was given feed containing a combination of linseed, rapeseed, soybean, and fish oils. Eggs laid by the 2nd group contained 4.73% a-linolenic acid, 0.20% eicosapentaenoic acid and 2.37% docosahexaenoic acid (% of total fatty acids in yolk lipids, P &lt; 0.001), which marks an increase of x 4.04 for a-linolenic acid, x 3.33 for eicosapentaenoic acid, and x 1.75 for docosahexaenoic acid compared to eggs laid by the 1st group. Total n-3 polyunsaturated fatty acids in eggs of the 2nd group were x 2.8 higher than in the 1st first group. Calculated per 100 g of eggs of the 2nd group, the intake for the human body corresponds to 435 mg alpha-linolenic acid, 18.43 mg eicosapentaenoic acid, and 218.2 mg docosahexaenoic acid.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    86

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    293-301

  • Kód UT WoS článku

    000416306200012

  • EID výsledku v databázi Scopus