Krmení rybím tukem a lněným olejem za účelem zvýšení n-3 PUFA ve vaječném žloutku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F08%3A00001597" target="_blank" >RIV/62157124:16270/08:00001597 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Feeding Fish Oil and Linseed Oil to Laying Hens to Increase the n-3 PUFA of Egg Yolk
Popis výsledku v původním jazyce
The research was carried out to assess the possibility of egg yolk enrichment through supplementation of fish oil (FO) and linseed oil (LO) to layer diet. A total of 84 ISA Brown laying hens were divided into three groups. Each group consisted of seven cages with four hens per cage. Groups received feed mixtures differing in combinations of oils. Mixture fed to the E1 group contained 1.50% LO and 3.5% FO, the E2 group had diets with 2.5% LO and 2.5% FO, and the E3 group was fed diets with 3.5% LO and 1.5% FO. Egg yolk content of ?-linolenic acid (?-LNA) and omega-3 polyunsaturated fatty acids (n-3 PUFA) in total fatty acids was increased (P < 0.001) due to increased content of linseed oil in hen diet and it was the most favorable in the E3 group. In groups E1, E2 and E3, the ?-LNA content was 3.25%, 4.33% and 5.18%, respectively, and the n-3 PUFA content was 6.80%, 7.22% and 8.50%, respectively. The content of eicosapentaenoic acid was higher (P < 0.05) in egg yolks of the E1 grou
Název v anglickém jazyce
Feeding Fish Oil and Linseed Oil to Laying Hens to Increase the n-3 PUFA of Egg Yolk
Popis výsledku anglicky
The research was carried out to assess the possibility of egg yolk enrichment through supplementation of fish oil (FO) and linseed oil (LO) to layer diet. A total of 84 ISA Brown laying hens were divided into three groups. Each group consisted of seven cages with four hens per cage. Groups received feed mixtures differing in combinations of oils. Mixture fed to the E1 group contained 1.50% LO and 3.5% FO, the E2 group had diets with 2.5% LO and 2.5% FO, and the E3 group was fed diets with 3.5% LO and 1.5% FO. Egg yolk content of ?-linolenic acid (?-LNA) and omega-3 polyunsaturated fatty acids (n-3 PUFA) in total fatty acids was increased (P < 0.001) due to increased content of linseed oil in hen diet and it was the most favorable in the E3 group. In groups E1, E2 and E3, the ?-LNA content was 3.25%, 4.33% and 5.18%, respectively, and the n-3 PUFA content was 6.80%, 7.22% and 8.50%, respectively. The content of eicosapentaenoic acid was higher (P < 0.05) in egg yolks of the E1 grou
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta veterinaria Brno
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Svazek periodika
77
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000263226200010
EID výsledku v databázi Scopus
—