Náhrada sójového šrotu v krmných směsích brojlerových kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875648" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875648 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Náhrada sójového šrotu v krmných směsích brojlerových kuřat
Popis výsledku v původním jazyce
Výzkumným záměrem bylo srovnat produkční účinnost dvou typů krmných směsí (KS), a to komerčně vyráběných (kontrolní skupina K) a pokusných (pokusná skupina P), ve kterých byla provedena částečná náhrada sójového šrotu šrotem lupinovým. Krmné směsi měly stejné komponentní složení, pouze s tím rozdílem, že pokusná KS obsahovala místo sójového proteinu kombinaci proteinu sójového a lupinového. Celkem bylo realizováno 5 pokusů (5 turnusů) a ke konečnému vyhodnocení byly využity průměry z těchto 5 pokusů. Pokusy probíhaly v období od ledna do září 2016. Výsledky sloužily i k ekonomickému zhodnocení a posouzení efektivnosti výkrmového procesu. Výsledek prokázal pozitivní vliv na výkrm brojlerových kuřat v podobě vyšší hmotnosti kuřat při vyskladnění (P 2,14 kg, K 2,07 kg), a tím i zvýšení realizační ceny za 1 kuře (P 46,59 Kč, K 45,04 Kč), tj. o 1,55 Kč ve prospěch pokusných kuřat, a to při minimální průměrné délce výkrmu 33 dnů, téměř shodné konverzi KS (P 1,57 kg/kg živé hmotnosti, K 1,58 kg/kg živé hmotnosti) a úhynu (P 3,38 % a K 3,39 %).
Název v anglickém jazyce
Substituting soybean meal in broiler chicken feed
Popis výsledku anglicky
The intent of the research was to compare the production efficiency of two types of compound feed: commercially produced (control group K) and experimental (experimental group P) in which the soybean meal was partially substituted with lupin meal. Feed mixtures had the same component composition, except that experimental compound feed contained soy protein and lupin protein instead of soy protein. In total 5 experiments (5 turns) were performed and the average of these 5 experiments was used for the final evaluation. The trials were conducted from January to September 2016. The results also served for the economic evaluation and to evaluate the efficiency of the fattening process. The result has shown a positive effect on broiler chickens' fattening which resulted in higher weight of chickens at the time of picking (P 2.14 kg, K 2.07 kg). This increased a realization price for 1 chicken (P 46.59 Kč, K 45.04 Kč), ie by 1.55 CZK in favor of experimental chickens, at the minimum average length of fattening of 33 days, almost at the same conversion rate (P 1.57 kg/kg body weight, to 1.58 kg/kg of bodyweight) and almost the same mortality rate (P 3.38% and K 3.39%).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510136" target="_blank" >QJ1510136: Optimalizace proteinové výživy monogastrických zvířat na bázi odrůd semen lupiny bílé (Lupinus albus)</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
26-28
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—