Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mykotoxiny ve výživě dojnic ? (aneb) co ještě nebylo řečeno

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875650" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875650 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mykotoxiny ve výživě dojnic ? (aneb) co ještě nebylo řečeno

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výskyt mykotoxinů v krmivech pro dojnice je poměrně častý a týká se základních krmiv, zejména konzervovaných, a krmných směsí. I když koncentrace mykotoxinů v jednotlivých krmivech nemusí být z legislativního hlediska alarmující, vzhledem k výši celkového denního příjmu těchto krmiv jsou zvířata ve výsledku vystavena značné mykotoxinové zátěži. Tuto zátěž ještě zvyšuje fakt, že v krmivech bývá poměrně často zjištěn společný výskyt více různých mykotoxinů, jejichž účinky mohou být aditivní nebo i synergické. Pokud máme k dispozici údaje o příjmech krmiva, obsahu jednotlivých mykotoxinů a dojivosti, můžeme odhadnout celkovou expozici dojnic mykotoxiny i míru rizika kontaminace mléka.

  • Název v anglickém jazyce

    Mycotoxins in dairy nutrition - (or) what has not been said yet

  • Popis výsledku anglicky

    The occurrence of mycotoxins in feedstuffs for dairy cows is frequent and the most serious exposures usually occur when feeding the animals with basic feedstuffs mainly preserved forages and feeding mixtures. Despite the fact that the mycotoxin contamination levels can be middle or low, taking into account their high dosage, the exposure of animals to mycotoxins can be considerable. The exposure can be even higher due to frequent co-occurrence of various mycotoxins whose toxic effects can be both additive, and even synergistic. If data on feed intakes, concentrations of individual mycotoxins in the diet and milk yield are available, we can estimate the total exposure of dairy cows to mycotoxins and estimate the risk of contamination of milk.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Náš chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    77

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    62-65

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus