Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Globální oteplování, změna klimatu a bezpečnost potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F16%3A00010905" target="_blank" >RIV/75010330:_____/16:00010905 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Globální oteplování, změna klimatu a bezpečnost potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vlivem změny klimatu v Evropě dochází a bude docházet k ovlivňování bezpečnosti potravin rostlinného a živočišného původu. Jedním z příkladů je výskyt virem klíšťové encefalitidy kontaminovaných klíšťat v nadmořské výšce nad 1000 m. Při sání krve na pasoucích se kozách se virus klíšťové encefalitidy dostane do mléka. Po konzumaci kontaminovaného syrového (nepasterizovaného) mléka a mléčných výrobků dojde u konzumentů, v případě že nejsou očkováni, k onemocnění klíšťovou encefalitidou. V poslední době se intenzivně sleduje vliv klimatických změn a globálního oteplování na výskyt a rozšíření toxinogenních vláknitých mikroskopických hub (plísní) producentů aflatoxinů (např. Aspergillus flavus) a fuzáriových mykotoxinů (např. Fusarium graminearum a F. verticillioides) v mírném klimatickém pásu při kontaminaci kukuřice. Při kontaminaci zrna kukuřice aflatoxiny následně po zkrmení kontaminované kukuřice dojnicemi dochází ke zvýšenému výskytu aflatoxinu M1 v mléce.

  • Název v anglickém jazyce

    Global warming, climate change and food safety

  • Popis výsledku anglicky

    Impacts of climate change in Europe on Food safety of plant and animal origin were observed and will observe. The occurrence of ticks contaminated with the tick-borne encephalitis virus at over 1,000 metres above sea level is one of the examples. The tick-borne encephalitis virus can be transmitted during consumption of row milk (nonpasteurized) and milk products from infected animals, primarily goats. The tick-borne encephalitis is initiated after consumption of contaminated row milk and milk products if none of the infected persons were not vaccinated. Recently is intensively monitored the effects of climate change and global warming on the occurrence and distribution of toxigenic microscopic filamentous fungi (moulds) producers of aflatoxins (e.g. Aspergillus flavus) and Fusarium mycotoxins (e.g. Fusarium graminearum, F. verticillioides) in temperate climates in maize. The contamination of maize grain with aflatoxins resulted later entry of aflatoxin M1 into milk via dairy cow feed chain.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    DN - Vliv životního prostředí na zdraví

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    46-48

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus