Globální oteplování, změna klimatu a bezpečnost potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F16%3A00010905" target="_blank" >RIV/75010330:_____/16:00010905 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Globální oteplování, změna klimatu a bezpečnost potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Vlivem změny klimatu v Evropě dochází a bude docházet k ovlivňování bezpečnosti potravin rostlinného a živočišného původu. Jedním z příkladů je výskyt virem klíšťové encefalitidy kontaminovaných klíšťat v nadmořské výšce nad 1000 m. Při sání krve na pasoucích se kozách se virus klíšťové encefalitidy dostane do mléka. Po konzumaci kontaminovaného syrového (nepasterizovaného) mléka a mléčných výrobků dojde u konzumentů, v případě že nejsou očkováni, k onemocnění klíšťovou encefalitidou. V poslední době se intenzivně sleduje vliv klimatických změn a globálního oteplování na výskyt a rozšíření toxinogenních vláknitých mikroskopických hub (plísní) producentů aflatoxinů (např. Aspergillus flavus) a fuzáriových mykotoxinů (např. Fusarium graminearum a F. verticillioides) v mírném klimatickém pásu při kontaminaci kukuřice. Při kontaminaci zrna kukuřice aflatoxiny následně po zkrmení kontaminované kukuřice dojnicemi dochází ke zvýšenému výskytu aflatoxinu M1 v mléce.
Název v anglickém jazyce
Global warming, climate change and food safety
Popis výsledku anglicky
Impacts of climate change in Europe on Food safety of plant and animal origin were observed and will observe. The occurrence of ticks contaminated with the tick-borne encephalitis virus at over 1,000 metres above sea level is one of the examples. The tick-borne encephalitis virus can be transmitted during consumption of row milk (nonpasteurized) and milk products from infected animals, primarily goats. The tick-borne encephalitis is initiated after consumption of contaminated row milk and milk products if none of the infected persons were not vaccinated. Recently is intensively monitored the effects of climate change and global warming on the occurrence and distribution of toxigenic microscopic filamentous fungi (moulds) producers of aflatoxins (e.g. Aspergillus flavus) and Fusarium mycotoxins (e.g. Fusarium graminearum, F. verticillioides) in temperate climates in maize. The contamination of maize grain with aflatoxins resulted later entry of aflatoxin M1 into milk via dairy cow feed chain.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
DN - Vliv životního prostředí na zdraví
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
46-48
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—