Změny zastoupení aminokyselin v pastevním porostu v průběhu vegetačního období
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875751" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875751 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny zastoupení aminokyselin v pastevním porostu v průběhu vegetačního období
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo porovnání změn dusíkatých látek (NL) a aminokyselin (AMK) v pastevním porostu během vegetačního období pro optimalizaci výživy na pastvě u masných plemen skotu. Vzorky pastevního porostu byly odebrány z vybraných pastvin v Křišťanech (Šumava). Deset vzorků bylo odebíráno každý měsíc od května do srpna. Místa jednotlivých odběrů byla vybrána náhodně. Plocha každého vzorkovacího místa byla 1 m2. Vzorky byly zváženy ihned po nařezání a poté byly transportovány do laboratoře. Základní analýza byla provedena po vysušení a homogenizaci zelené hmoty. Byly sledovány změny NL a jednotlivých AMK obsažených v pastvině. Výsledky ukazují, že objem NL se postupně snižoval od května do června a poté se v srpnu zvýšil. V červnu, červenci a srpnu došlo ve srovnání s květnem k poklesu AMK v zelené hmotě.
Název v anglickém jazyce
Changes of amino acid representation in pasture vegetation during growing period
Popis výsledku anglicky
The aim of study was to compare changes of nitrogenous substances (NL) and amino acids (AMK) of pasture vegetation during growing period for optimizing of nutrition for pasture breeds of beef cattle. Samples of pasture vegetation were collected from selected pasture at Křišťanov (Šumava). Ten samples were collected each month from May to August. The places of each sample were chosen randomly. Area of each sampling place was 1 m2. The samples were weighed immediately after cutting and then they were transported to the laboratory. The basis analysis was made after drying and homogenising of green mass. There were monitored changes of NL and individual AMK contained in pasture. Results show that amount of NL decreased gradually from May to June and then increased in August. There was observed an amount descent of AMK of green mass in June, July and August in comparison with May.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-263-1089-1
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
25-28
Název nakladatele
Tribun EU s.r.o.
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
20. 4. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—