Selected properties of family (village) chickens
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875877" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875877 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Selected properties of family (village) chickens
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of study was to investigate qualitative and quantitative properties of family chickens meat from one of household in rural of Czech Republic. Production properties (yield and weight), sensorial attributes, colour indicators, texture of muscle (raw and baked) and chemical indicators (dry matter, total protein, net protein, collagen, fat and ash) in fresh chicken meat were evaluated. Low quantity properties (yield of eviscerated carcass and muscle mass) and quantity properties (protein and fat content) could be due to use of diet without anticoccidial drug. More yellow (b*) colour of skin may be resulted from feeding of chickens with ground corn. Evaluation of sensorial attributes for meat of family chicken was high, reflecting the consumer trend to more ?natural? chicken.
Název v anglickém jazyce
Selected properties of family (village) chickens
Popis výsledku anglicky
The aim of study was to investigate qualitative and quantitative properties of family chickens meat from one of household in rural of Czech Republic. Production properties (yield and weight), sensorial attributes, colour indicators, texture of muscle (raw and baked) and chemical indicators (dry matter, total protein, net protein, collagen, fat and ash) in fresh chicken meat were evaluated. Low quantity properties (yield of eviscerated carcass and muscle mass) and quantity properties (protein and fat content) could be due to use of diet without anticoccidial drug. More yellow (b*) colour of skin may be resulted from feeding of chickens with ground corn. Evaluation of sensorial attributes for meat of family chicken was high, reflecting the consumer trend to more ?natural? chicken.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2017
ISBN
978-80-7509-476-6
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
51-58
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—