Optimalizace metody QuEChERS pro stanovení fluorochinolonových antibiotik v medu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43876154" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43876154 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Optimalizace metody QuEChERS pro stanovení fluorochinolonových antibiotik v medu
Popis výsledku v původním jazyce
QuEChERS (z angl. Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged, Safe) je velmi často používanou metodou pro stanovení pesticidů v potravinách rostlinného původu. V našem experimentu jsme využily tuto metodu pro stanovení fluorochinolonů v obohacených vzorcích medu na koncentračních úrovních 20 ug/ml pro marbofloxacin, norfloxacin, ciprofloxacin, enrofloxacin, flumequin a 2 ug/ml pro danofloxacin. Naše studie byla zaměřena na optimalizaci přípravy vzorku pro chromatografické stanovení. Provedly jsme několik postupů metody QuEChERS a zvolily jsme optimální postup pro podmínky naší laboratoře. Využitím vortexu a orbitální třepačky jsme sledovaly vliv délky a rychlosti třepání směsi na výtěžnost fluorochinolonů v medu. Výtěžnosti byly ovlivněny hlavně rychlostí třepání a pohybovaly se od 69 do 133 %.
Název v anglickém jazyce
QuEChERS method optimisation for the determination of fluoroquinolones antibiotics in honey
Popis výsledku anglicky
QuEChERS (Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged, Safe) is the most frequently used method for the determination of pesticides in foods of plant origin. In our experiment, we used this method for the determination of fluoroquinolone antibiotics in honey samples spiked at concentration levels of 20 ?g/ml for marbofloxacin, norfloxacin, ciprofloxacin, enrofloxacin, flumequine and 2 ?g/ml for danofloxacin. Our study was focused on the optimisation of sample preparation for chromatographic determination. We performed several procedures of QuEChERS method and we chose the optimum process conditions for our laboratory. We investigated the effect of shaking speed and length for recovery of fluoroquinolones in honey by using a vortex and orbital shaker. Recoveries were affected mainly by the speed and ranged from 69 to 133 %.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2017
ISBN
978-80-7509-476-6
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
82-87
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—