Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení tetracyklinových antibiotik v medu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874438" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874438 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení tetracyklinových antibiotik v medu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Med je potravina přírodního charakteru, do které nesmí být přidány žádné cizí příměsi. Aktuálním problémem je odhalení reziduí antibiotik v medech v české tržní síti. V této práci jsme vyvinuly metodu vhodnou ke stanovení tetracyklinových antibiotik (oxytetracyklin, tetracyklin a chlortetracyklin) v medu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Použily jsme květový med z tržní sítě obohacený o tetracyklinová antibiotika v koncentracích od 0,1 do 4,0 mg/l. Příprava vzorku zahrnovala extrakci na tuhou fázi, která je nezbytná pro adekvátní zakoncentrování antibiotik z medové matrice. Extrakce na tuhou fázi byla prováděna v několika modifikacích, přičemž pro podmínky naší laboratoře se nejlepších výtěžností dosahovalo s použitím kolony C18 (500 mg, 6 ml) a methanolem jako extrakčním rozpouštědlem. Výtěžnosti tetracyklinových antibiotik byly v rozmezí od 62,6 do 99,2 %.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of Tetracycline Antibiotics in Honey Using High-Performance Liquid Chromatography

  • Popis výsledku anglicky

    Honey is food of natural character. Adulterant must not be added to the honey. The detection of antibiotic residues in honeys on the Czech market is the topical problem in the last time. In this study, we developed a method suitable for the determination of tetracycline antibiotics (oxytetracycline, tetracycline and chlorotetracycline) in honey focused on the optimizing sample preparation and clean up step prior to the chromatographic determination. Flower honey without antibiotics from the market enriched by tetracycline antibiotics at concentrations ranging from 0.1 to 4.0 mg/l was used to develop this method. Sample preparation involved the solid phase extraction (SPE) which is necessary for estimation of an adequate concentration of antibiotics in honey matrices. SPE was carried out in several modifications. The best recovery achieved using a SPE column C18 (500 mg, 6 ml) and methanol as the extraction solvent. Recovery of tetracycline antibiotics ranged from 62.6 to 99.2 %.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XVIII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí: sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-7305-772-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    34-36

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    25. 5. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku