Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stabilita tetracyklinových antibiotik v medu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874439" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874439 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stabilita tetracyklinových antibiotik v medu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Naše práce byla zaměřena na sledování stability tetracyklinových antibiotik oxytetracyklinu, tetracyklinu a chlortetracyklinu během zpracování vzorku a optimalizace analytického postupu stanovení tetracyklinových antibiotik v medu. Stabilita byla testována na roztocích standardů tetracyklinů v nejčastěji používaných rozpouštědlech - vodě, methanolu a Na2EDTA-McIlvaine pufru (citráto-fosfátovém pufru s kompletačním činidlem). Následně byl optimalizován postup přípravy na modelových vzorcích medu obohacených tetracyklinovými antibiotiky na koncentračních úrovních 1, 2 a 4 mg/l za použití Na2EDTA-McIlvaine pufru jako rozpouštědla. Stabilita tetracyklinových antibiotik byla sledována po dobu třiceti dní v intervalu 3x týdně. Antibiotika byla stanovena vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií na reverzní fázi s UV detekcí. Degradace směsného standardu tetracyklinových antibiotik ve vodě byla 69 - 85 %, v methanolu 28 - 61 % a v Na2EDTA-McIlvaine pufru 46 - 53 %. Degradace směsného standardu tetracyklinů ve vzorku medu ve zvolených koncentracích byla 2 - 61 %.

  • Název v anglickém jazyce

    Stability of Tetracycline Antibiotics in Honey

  • Popis výsledku anglicky

    Our work was focused on monitoring of the stability of tetracycline antibiotics oxytetracycline, tetracycline and chlortetracycline during sample processing and optimizing of the analytical procedure for the determination of tetracycline antibiotics in honey. Stability was tested on standard solutions of tetracyclines in most commonly used solvents - water, methanol and Na2EDTA-McIlvaine buffer (citrate phosphate buffer). Subsequently, the preparation procedure was optimized to model honey's samples spiked with tetracycline antibiotics at concentration levels 1, 2 and 4 mg/l using Na2EDTA-McIlvaine buffer as solvent. The stability of the tetracycline antibiotics was monitored for thirty days in the interval 3 times a week. Tetracycline antibiotics were determined by high performance reverse phase liquid chromatography with UV detection. Degradation of tetracycline antibiotics was 69 to 85% in water, 28 to 61% in methanol and from 46 to 53% in Na2EDTA-McIlvaine buffer. Degradation of tetracycline antibiotics was from 2 to 61 % in spiked honey samples at selected concentrations.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-782-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    111-115

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    19. 10. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku