Stabilita tetracyklinových antibiotik v medu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874439" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874439 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stabilita tetracyklinových antibiotik v medu
Popis výsledku v původním jazyce
Naše práce byla zaměřena na sledování stability tetracyklinových antibiotik oxytetracyklinu, tetracyklinu a chlortetracyklinu během zpracování vzorku a optimalizace analytického postupu stanovení tetracyklinových antibiotik v medu. Stabilita byla testována na roztocích standardů tetracyklinů v nejčastěji používaných rozpouštědlech - vodě, methanolu a Na2EDTA-McIlvaine pufru (citráto-fosfátovém pufru s kompletačním činidlem). Následně byl optimalizován postup přípravy na modelových vzorcích medu obohacených tetracyklinovými antibiotiky na koncentračních úrovních 1, 2 a 4 mg/l za použití Na2EDTA-McIlvaine pufru jako rozpouštědla. Stabilita tetracyklinových antibiotik byla sledována po dobu třiceti dní v intervalu 3x týdně. Antibiotika byla stanovena vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií na reverzní fázi s UV detekcí. Degradace směsného standardu tetracyklinových antibiotik ve vodě byla 69 - 85 %, v methanolu 28 - 61 % a v Na2EDTA-McIlvaine pufru 46 - 53 %. Degradace směsného standardu tetracyklinů ve vzorku medu ve zvolených koncentracích byla 2 - 61 %.
Název v anglickém jazyce
Stability of Tetracycline Antibiotics in Honey
Popis výsledku anglicky
Our work was focused on monitoring of the stability of tetracycline antibiotics oxytetracycline, tetracycline and chlortetracycline during sample processing and optimizing of the analytical procedure for the determination of tetracycline antibiotics in honey. Stability was tested on standard solutions of tetracyclines in most commonly used solvents - water, methanol and Na2EDTA-McIlvaine buffer (citrate phosphate buffer). Subsequently, the preparation procedure was optimized to model honey's samples spiked with tetracycline antibiotics at concentration levels 1, 2 and 4 mg/l using Na2EDTA-McIlvaine buffer as solvent. The stability of the tetracycline antibiotics was monitored for thirty days in the interval 3 times a week. Tetracycline antibiotics were determined by high performance reverse phase liquid chromatography with UV detection. Degradation of tetracycline antibiotics was 69 to 85% in water, 28 to 61% in methanol and from 46 to 53% in Na2EDTA-McIlvaine buffer. Degradation of tetracycline antibiotics was from 2 to 61 % in spiked honey samples at selected concentrations.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-782-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
111-115
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
19. 10. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—