Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Post Chernobyl radiocesium in meat of wild boar

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876432" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876432 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Postčernobylské rádiocesium v mäse diviakov

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kontaminácia prostredia a mäsa divožijúcich zvierat rádionuklidmi môže predstavovať závažný zdravotný problém a má negatívny dopad na ĺ?udské zdravie. Cieĺ?om našej práce bolo poukázať na postčernobyl?skú kontamináciu mäsa diviakoc (Sus scrofa) pochádzajúcich z okresu Levice rádioaktívnym 137Cs. Vzorky sme odoberali v rokoch 2013-2015 z 9 kusov ulovených diviakov. Analyzovali sme vzorky svaloviny zo stehna. Hodnoty aktivity rádiocézia boli veĺmi nízke a preto konzumácia mäsa diviakov pochádzajúcich z tejto lokality nepredstavuje riziko pre ĺ?udské zdravie.

  • Název v anglickém jazyce

    Post Chernobyl radiocesium in meat of wild boar

  • Popis výsledku anglicky

    The contamination of the environment and meat of wild animals with radionuclides can negatively affect human health. The aim of our study was to analyse the risk arising from post-Chernobyl contamination of the meat of wild boars (Sus Scrofa) originating from the district Levice, southern Slovakia, with the radioactive artificial element 137Cs. We examined samples of meat from 9 wild boars hunted in this area during the period of 2013-2015. From each animal we collected and analysed samples from the thigh. The activity values of radioactive caesium 137Cs determined in this study were very low and therefore the consumption of wild boar meat originating from this location presents no risk to human health.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena alimentorum XXXIX.

  • ISBN

    978-80-8077-580-3

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    356-359

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Košice

  • Datum konání akce

    16. 5. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku