Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Artificial environmental radionuclides in Europe and methods of lowering their foodstuff contamination - a review

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874238" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874238 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201685010105" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2754/avb201685010105</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201685010105" target="_blank" >10.2754/avb201685010105</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Artificial environmental radionuclides in Europe and methods of lowering their foodstuff contamination - a review

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This review discusses the consequences of the food chain contamination with radionuclides, especially focusing on the radiocaesium impact after the Chernobyl nuclear accident. In particular, the 137Cs isotope still represents a risk. Until present it is still detectable in the meat of game animals, especially in wild boar, but also in elk and reindeer. Although the occurrence of highly contaminated foods in most of Europe is currently limited, along the German-Czech border (the Šumava Region) the activity concentration of the 137Cs isotope in the meat of wild boar exceeds the acceptable limit several times. Additionally, the article describes simple processing technologies (cooking, pickling etc.) that lead to reduction of radionuclides in contaminated food.

  • Název v anglickém jazyce

    Artificial environmental radionuclides in Europe and methods of lowering their foodstuff contamination - a review

  • Popis výsledku anglicky

    This review discusses the consequences of the food chain contamination with radionuclides, especially focusing on the radiocaesium impact after the Chernobyl nuclear accident. In particular, the 137Cs isotope still represents a risk. Until present it is still detectable in the meat of game animals, especially in wild boar, but also in elk and reindeer. Although the occurrence of highly contaminated foods in most of Europe is currently limited, along the German-Czech border (the Šumava Region) the activity concentration of the 137Cs isotope in the meat of wild boar exceeds the acceptable limit several times. Additionally, the article describes simple processing technologies (cooking, pickling etc.) that lead to reduction of radionuclides in contaminated food.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    85

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    105-112

  • Kód UT WoS článku

    000372865100015

  • EID výsledku v databázi Scopus