Artificial environmental radionuclides in Europe and methods of lowering their foodstuff contamination - a review
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874238" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874238 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201685010105" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2754/avb201685010105</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201685010105" target="_blank" >10.2754/avb201685010105</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Artificial environmental radionuclides in Europe and methods of lowering their foodstuff contamination - a review
Popis výsledku v původním jazyce
This review discusses the consequences of the food chain contamination with radionuclides, especially focusing on the radiocaesium impact after the Chernobyl nuclear accident. In particular, the 137Cs isotope still represents a risk. Until present it is still detectable in the meat of game animals, especially in wild boar, but also in elk and reindeer. Although the occurrence of highly contaminated foods in most of Europe is currently limited, along the German-Czech border (the Šumava Region) the activity concentration of the 137Cs isotope in the meat of wild boar exceeds the acceptable limit several times. Additionally, the article describes simple processing technologies (cooking, pickling etc.) that lead to reduction of radionuclides in contaminated food.
Název v anglickém jazyce
Artificial environmental radionuclides in Europe and methods of lowering their foodstuff contamination - a review
Popis výsledku anglicky
This review discusses the consequences of the food chain contamination with radionuclides, especially focusing on the radiocaesium impact after the Chernobyl nuclear accident. In particular, the 137Cs isotope still represents a risk. Until present it is still detectable in the meat of game animals, especially in wild boar, but also in elk and reindeer. Although the occurrence of highly contaminated foods in most of Europe is currently limited, along the German-Czech border (the Šumava Region) the activity concentration of the 137Cs isotope in the meat of wild boar exceeds the acceptable limit several times. Additionally, the article describes simple processing technologies (cooking, pickling etc.) that lead to reduction of radionuclides in contaminated food.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta veterinaria Brno
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Svazek periodika
85
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
105-112
Kód UT WoS článku
000372865100015
EID výsledku v databázi Scopus
—