Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aluminum leakage from the aluminum foil to the selected food types

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876448" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876448 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Aluminum leakage from the aluminum foil to the selected food types

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The main path of humans`exposure to aluminum is diet. It means that humans` diet, same as culinary preparation of food influence the most aluminum intake. Consumers? socio demographic attributes and eating habits play the important role in aluminum daily intake. The intake aluminum limit in diet ranged from 7 mg/kg (in 1989) of body weight to 1 mg/kg of body weight (in 2006). In 2011 the estimated limit calculated on kg of body weight is 2 mg/kg (WHO, 2011). There were found relationships between aluminum intake and Alzheimer?s disease, Parkinson?s disease and diseases like dialysis encephalopathy, bone disorder and other disorders. Aluminum foil is broadly used in culinary preparation of different food types due to its easiness to use, disposability and properties such as that it transfers heat twice quicker than regular metal. The aim of the study was to evaluate the leakage of aluminum to food that was baked in aluminum foils.

  • Název v anglickém jazyce

    Aluminum leakage from the aluminum foil to the selected food types

  • Popis výsledku anglicky

    The main path of humans`exposure to aluminum is diet. It means that humans` diet, same as culinary preparation of food influence the most aluminum intake. Consumers? socio demographic attributes and eating habits play the important role in aluminum daily intake. The intake aluminum limit in diet ranged from 7 mg/kg (in 1989) of body weight to 1 mg/kg of body weight (in 2006). In 2011 the estimated limit calculated on kg of body weight is 2 mg/kg (WHO, 2011). There were found relationships between aluminum intake and Alzheimer?s disease, Parkinson?s disease and diseases like dialysis encephalopathy, bone disorder and other disorders. Aluminum foil is broadly used in culinary preparation of different food types due to its easiness to use, disposability and properties such as that it transfers heat twice quicker than regular metal. The aim of the study was to evaluate the leakage of aluminum to food that was baked in aluminum foils.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ z výsledků řešení projektů IGA VFU Brno 2018 financovaných z prostředků účelové podpory na specifický vysokoškolský výzkum MŠMT na rok 2018

  • ISBN

    978-80-7305-811-1

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    78-81

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    10. 12. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku