Aluminum leakage from the aluminum foil to the selected food types
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876448" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876448 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Aluminum leakage from the aluminum foil to the selected food types
Popis výsledku v původním jazyce
The main path of humans`exposure to aluminum is diet. It means that humans` diet, same as culinary preparation of food influence the most aluminum intake. Consumers? socio demographic attributes and eating habits play the important role in aluminum daily intake. The intake aluminum limit in diet ranged from 7 mg/kg (in 1989) of body weight to 1 mg/kg of body weight (in 2006). In 2011 the estimated limit calculated on kg of body weight is 2 mg/kg (WHO, 2011). There were found relationships between aluminum intake and Alzheimer?s disease, Parkinson?s disease and diseases like dialysis encephalopathy, bone disorder and other disorders. Aluminum foil is broadly used in culinary preparation of different food types due to its easiness to use, disposability and properties such as that it transfers heat twice quicker than regular metal. The aim of the study was to evaluate the leakage of aluminum to food that was baked in aluminum foils.
Název v anglickém jazyce
Aluminum leakage from the aluminum foil to the selected food types
Popis výsledku anglicky
The main path of humans`exposure to aluminum is diet. It means that humans` diet, same as culinary preparation of food influence the most aluminum intake. Consumers? socio demographic attributes and eating habits play the important role in aluminum daily intake. The intake aluminum limit in diet ranged from 7 mg/kg (in 1989) of body weight to 1 mg/kg of body weight (in 2006). In 2011 the estimated limit calculated on kg of body weight is 2 mg/kg (WHO, 2011). There were found relationships between aluminum intake and Alzheimer?s disease, Parkinson?s disease and diseases like dialysis encephalopathy, bone disorder and other disorders. Aluminum foil is broadly used in culinary preparation of different food types due to its easiness to use, disposability and properties such as that it transfers heat twice quicker than regular metal. The aim of the study was to evaluate the leakage of aluminum to food that was baked in aluminum foils.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ z výsledků řešení projektů IGA VFU Brno 2018 financovaných z prostředků účelové podpory na specifický vysokoškolský výzkum MŠMT na rok 2018
ISBN
978-80-7305-811-1
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
78-81
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
10. 12. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—