Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aluminum contamination of food during culinary preparation: Case study with aluminum foil and consumers' preferences

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43916313" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43916313 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216224:14310/19:00110666 RIV/61989592:15310/19:73596990 RIV/62157124:16270/19:43877544

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1002/fsn3.1204" target="_blank" >https://doi.org/10.1002/fsn3.1204</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/fsn3.1204" target="_blank" >10.1002/fsn3.1204</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Aluminum contamination of food during culinary preparation: Case study with aluminum foil and consumers' preferences

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the work was to estimate the degree of aluminum leakage from aluminum foil during baking process of selected food/meals. The experiment included 11 different types of food (Atlantic salmon Salmo salar, mackerel Scomber scombrus, duck breasts, cheese Hermelín, tomato, paprika, Carlsbad dumplings, pork roast, pork neck, chicken breasts, and chicken thighs) baked both marinated and not marinated. The aluminum content was measured by AAS and ICP/MS methods. The highest aluminum increase was observed in the samples of marinated Salmo salar (41.86 +- 0.56 mg/kg), Scomber scombrus (49.34 +- 0.44 mg/kg), and duck breast (117.26 +- 1.37 g/kg). The research was also supported by the survey that consisted of 784 respondents with different sociodemographic characteristics. The study clearly showed the occurrence of aluminum contamination of food when it is prepared by baking in aluminum foil. It cannot be concluded that aluminum leakage will occur with each type of food. The aluminum contents found among investigated samples are not alarming, though the increase was measured up to 40 times. On the other hand, revealed aluminum contents can represent a risk for younger/smaller children and for individuals with diagnosed certain ailments.

  • Název v anglickém jazyce

    Aluminum contamination of food during culinary preparation: Case study with aluminum foil and consumers' preferences

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the work was to estimate the degree of aluminum leakage from aluminum foil during baking process of selected food/meals. The experiment included 11 different types of food (Atlantic salmon Salmo salar, mackerel Scomber scombrus, duck breasts, cheese Hermelín, tomato, paprika, Carlsbad dumplings, pork roast, pork neck, chicken breasts, and chicken thighs) baked both marinated and not marinated. The aluminum content was measured by AAS and ICP/MS methods. The highest aluminum increase was observed in the samples of marinated Salmo salar (41.86 +- 0.56 mg/kg), Scomber scombrus (49.34 +- 0.44 mg/kg), and duck breast (117.26 +- 1.37 g/kg). The research was also supported by the survey that consisted of 784 respondents with different sociodemographic characteristics. The study clearly showed the occurrence of aluminum contamination of food when it is prepared by baking in aluminum foil. It cannot be concluded that aluminum leakage will occur with each type of food. The aluminum contents found among investigated samples are not alarming, though the increase was measured up to 40 times. On the other hand, revealed aluminum contents can represent a risk for younger/smaller children and for individuals with diagnosed certain ailments.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10620 - Other biological topics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Science &amp; Nutrition

  • ISSN

    2048-7177

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    7

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    3349-3360

  • Kód UT WoS článku

    000485610300001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85072055424