Dependence of certain egg parameters on the pH of the albumen and yolk
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876516" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876516 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Závislosť vybraných parametrov vajec na pH bielka a žĺtka
Popis výsledku v původním jazyce
Táto štúdia bola zameraná na sledovanie závislosti medzi pH vaječných zložiek a vybranými funkčnými a fyzikálnymi vlastnosťami vajec. K analýzam boli použité čerstvé vajcia a vajcia skladované 35 dní. Výsledkami našej štúdie bolo preukázané, že pH bielka pozitívne koreluje s hodnotami pevnosti bielkového gélu (r = 0,65; p = 0,041) a objemom bielkovej peny (r = 0,71; p = 0,023). Naopak, medzi pH bielka a stabilitou bielkovej peny bola zistená negatívna korelácia (r = - 0,79; p = 0,007). Pozorovaním vzťahu medzi pH žĺtka a pevnosťou vitelinnej membrány bolo zistené, že medzi parametrami existuje veľmi silná závislosť (r = - 0,91; p < 0,001). S narastajúcim pH žĺtka klesali hodnoty pevnosti žĺtkovej membrány.
Název v anglickém jazyce
Dependence of certain egg parameters on the pH of the albumen and yolk
Popis výsledku anglicky
This study was aimed at monitoring the dependence between pH of egg components and certain functional and physical properties of eggs. Fresh eggs and eggs stored for 35 days were analysed. The results of our study shown that the pH of the protein correlates positively with the protein gel strength (r = 0.65, p = 0.041) and the protein foam volume (r = 0.71, p = 0.023). Conversely, a negative correlation was found between the albumen pH and the stability of the albumen foam (r = - 0.79, p = 0.007). Such observed relation between the yolk pH and the vitellinne membrane strength, indicate that there is a very strong dependence between the parameters (r = - 0.91; p <0.001). With the increasing pH of the yolk, the values of yolk membrane strength decreased.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-807-4
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
136-141
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 10. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—