Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Content of Proteins, Lipids and Saccharides in Egg Yolk and Albumen of Different Hen Breeds

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43910192" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43910192 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2016/mnet_2016_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2016/mnet_2016_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Content of Proteins, Lipids and Saccharides in Egg Yolk and Albumen of Different Hen Breeds

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The first aim of this study was to determine the amount of proteins, lipids and saccharides in the hen egg yolk and albumen of different hen breeds. The second aim was to determine the correlation between amount of analysed components (proteins, saccharides and lipid) in hen albumen and amount of analysed components (proteins, saccharides and lipid) in hen yolk, during storage time. Hen eggs were stored at 6 oC for 57 days and were sampled in two periods (29 June 2015, 23 February 2016). Two different breeds were used for this study - Hybrid Isa Brown (36rd week of lay) for first period and Hybrid Hisex Brown (13rd week of lay) for second period. Total of 180 eggs were analysed. Biuret agent was used for determine of proteins in hen yolk and albumen. Concentrated sulfuric acid and 5% phenol were used for determination of saccharides in hen yolk and albumen. The amount of proteins and saccharides was determined by the UV-VIS absorption spectrometer (Helios Epsilon, Thermo Scientific). For determination of lipids saponification value was used. The differences in amounts of proteins, lipids and saccharides were not found between Hybrid Isa Brown and Hybrid Hisex Brown. Correlation was not found between amounts of proteins, lipids and saccharides in hen yolk and hen albumen for storage time.

  • Název v anglickém jazyce

    Content of Proteins, Lipids and Saccharides in Egg Yolk and Albumen of Different Hen Breeds

  • Popis výsledku anglicky

    The first aim of this study was to determine the amount of proteins, lipids and saccharides in the hen egg yolk and albumen of different hen breeds. The second aim was to determine the correlation between amount of analysed components (proteins, saccharides and lipid) in hen albumen and amount of analysed components (proteins, saccharides and lipid) in hen yolk, during storage time. Hen eggs were stored at 6 oC for 57 days and were sampled in two periods (29 June 2015, 23 February 2016). Two different breeds were used for this study - Hybrid Isa Brown (36rd week of lay) for first period and Hybrid Hisex Brown (13rd week of lay) for second period. Total of 180 eggs were analysed. Biuret agent was used for determine of proteins in hen yolk and albumen. Concentrated sulfuric acid and 5% phenol were used for determination of saccharides in hen yolk and albumen. The amount of proteins and saccharides was determined by the UV-VIS absorption spectrometer (Helios Epsilon, Thermo Scientific). For determination of lipids saponification value was used. The differences in amounts of proteins, lipids and saccharides were not found between Hybrid Isa Brown and Hybrid Hisex Brown. Correlation was not found between amounts of proteins, lipids and saccharides in hen yolk and hen albumen for storage time.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2016: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-443-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    681-686

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 11. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    000392968500121