Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování dynamiky růstu Yersinia enterocolitica v mletém vepřovém mase

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43877131" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43877131 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování dynamiky růstu Yersinia enterocolitica v mletém vepřovém mase

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Prezentovaná studie hodnotí růstový potenciál Yersinia enterocolitica v mletém vepřovém mase bez přídavku a s přídavkem přibližně 1 % NaCl za různých skladovacích teplot (2, 4 a 8 °C). Hodnocení dynamiky růstu Y. enterocolitica bylo provedeno za využití Baranyi-Robertsova růstového modelu. U vepřového masa bez přídavku NaCl byly při všech teplotách skladování vytvořené růstové modely kompletní, přičemž teplota skladování ovlivnila délku trvání lag fáze růstu i maximální počet Y. enterocolitica po 14 dnech skladování. Oproti tomu v případě mletého masa obohaceného přídavkem NaCl došlo k vytvoření kompletní růstové křivky pouze při teplotě 8 °C. Výsledky studie ukazují, že mleté vepřové maso je vhodným prostředím pro růst Y. enterocolitica, a to i při nízkých teplotách. Přídavek NaCl v množství do 1 % je schopen omezit, nikoli však zcela zastavit růst Y. enterocolitica.

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring of Yersinia enterocolitica growth dynamics in minced pork

  • Popis výsledku anglicky

    This study examines the growth potential of Yersinia enterocolitica in minced pork meat without and with addition of approximately 1% NaCl at different storage temperatures (2, 4 and 8 °C). Y. enterocolitica growth dynamics was studied using a Baranyi-Roberts model for microbial growth. In the case of pork without NaCl addition, the created growth models were complete at all temperatures. The storage temperature influenced both the duration of lag phase of growth and the maximum number of Y. enterocolitica after 14 days of storage. On the other hand, in the case of minced meat enriched with NaCl, a complete growth curve was created only at 8 °C. The results of the study show that minced pork is a suitable environment for Y. enterocolitica growth, even at low temperatures. The additon of NaCl in an amount of up to 1% is able to reduce but not completely stop Y. enterocolitica growth.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    38-42

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus