Růst Yersinia enterocolitica v mletém vepřovém mase v závislosti na teplotě skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43877173" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43877173 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Růst Yersinia enterocolitica v mletém vepřovém mase v závislosti na teplotě skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Prezentovaná studie hodnotí růstový potenciál Yersinia enterocolitica v mletém vepřovém mase za různých podmínek skladování (2, 4 a 8 °C). Hodnocení dynamiky růstu Y. enterocolitica bylo provedeno za využití Baranyi-Robertsova růstového modelu. Bez ohledu na teplotu skladování byly vytvořené růstové modely kompletní, zahrnovaly lag fázi, exponenciální i stacionární fázi růstu. Dosažený maximální počet Y. enterocolitica nezávisel na teplotě a dosáhl ve všech případech řádově 107 ? 108 KTJ.g-1. V případě kontaminace mletého vepřového masa dokonce i nízkou dávkou Y. enterocolitica, bakterie jsou schopné se v závislosti na teplotě skladování namnožit na infekční dávku během několika dní.
Název v anglickém jazyce
Growth of Yersinia enterocolitica in mince pork meat depending on storage temperature
Popis výsledku anglicky
This study examines the growth potential of Yersinia enterocolitica in minced pork meat at different storage conditions (2, 4 a 8 °C). Y. enterocolitica growth dynamics was studied using a Baranyi-Roberts model for microbial growth. Regardless of storage temperature, the created growth models were complete and included the lag, exponential, and stationary phases. The maximum cell concentration did not depend on temperature, reaching 107 ? 108 cfu.g-1 in all cases. In case of contamination of minced pork meat, ewen with a low amount of Y. enterocolitica, the bacterium multiplies to an infections dose within several days, depending on storage temperature.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník abstraktů XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-541-1
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
89-93
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
28. 2. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—