Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Růst Yersinia enterocolitica v mletém vepřovém mase v závislosti na teplotě skladování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43877173" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43877173 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Růst Yersinia enterocolitica v mletém vepřovém mase v závislosti na teplotě skladování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Prezentovaná studie hodnotí růstový potenciál Yersinia enterocolitica v mletém vepřovém mase za různých podmínek skladování (2, 4 a 8 °C). Hodnocení dynamiky růstu Y. enterocolitica bylo provedeno za využití Baranyi-Robertsova růstového modelu. Bez ohledu na teplotu skladování byly vytvořené růstové modely kompletní, zahrnovaly lag fázi, exponenciální i stacionární fázi růstu. Dosažený maximální počet Y. enterocolitica nezávisel na teplotě a dosáhl ve všech případech řádově 107 ? 108 KTJ.g-1. V případě kontaminace mletého vepřového masa dokonce i nízkou dávkou Y. enterocolitica, bakterie jsou schopné se v závislosti na teplotě skladování namnožit na infekční dávku během několika dní.

  • Název v anglickém jazyce

    Growth of Yersinia enterocolitica in mince pork meat depending on storage temperature

  • Popis výsledku anglicky

    This study examines the growth potential of Yersinia enterocolitica in minced pork meat at different storage conditions (2, 4 a 8 °C). Y. enterocolitica growth dynamics was studied using a Baranyi-Roberts model for microbial growth. Regardless of storage temperature, the created growth models were complete and included the lag, exponential, and stationary phases. The maximum cell concentration did not depend on temperature, reaching 107 ? 108 cfu.g-1 in all cases. In case of contamination of minced pork meat, ewen with a low amount of Y. enterocolitica, the bacterium multiplies to an infections dose within several days, depending on storage temperature.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník abstraktů XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-541-1

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    89-93

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    28. 2. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku