Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Acceptability of carrageenan based gelling agents in the production of fruit jams

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43877278" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43877278 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.wflpublisher.com/Abstract/5496" target="_blank" >https://www.wflpublisher.com/Abstract/5496</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1234/4.2018.5496" target="_blank" >10.1234/4.2018.5496</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Acceptability of carrageenan based gelling agents in the production of fruit jams

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the research was to evaluate an acceptability of fruit jams produced with ?-carrageenan and ?-carrageenan, based on their antioxidant content, texture and sensory parameters. Apricot (Prunus magnapavliciana) and cherry (Prunus avium) fruits were used for jam production. The laboratory production of fruit jams included: fruits washing, rinsing and destoning; mixing and cooking; sugar and gelling agent addition. Beside jam samples were produced without gelling agent, there were produced samples with pectin, ??carrageenan and ?-carrageenan in concentrations of 0.5%, 1% and 2%. Differences in acidity and total polyphenols contents were observed (p&lt;0.05) between apricot and cherry jam samples. Texture and sensory properties clearly indicated unequivocally the rate of acceptance of cherry and apricot jam samples, same as specificity for carrageenan usage as gelling agent with different fruit species. The specificity of fruit types, different carrageenan types and concentrations were also confirmed by principal component analysis (PCA) with the formation of different groups.

  • Název v anglickém jazyce

    Acceptability of carrageenan based gelling agents in the production of fruit jams

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the research was to evaluate an acceptability of fruit jams produced with ?-carrageenan and ?-carrageenan, based on their antioxidant content, texture and sensory parameters. Apricot (Prunus magnapavliciana) and cherry (Prunus avium) fruits were used for jam production. The laboratory production of fruit jams included: fruits washing, rinsing and destoning; mixing and cooking; sugar and gelling agent addition. Beside jam samples were produced without gelling agent, there were produced samples with pectin, ??carrageenan and ?-carrageenan in concentrations of 0.5%, 1% and 2%. Differences in acidity and total polyphenols contents were observed (p&lt;0.05) between apricot and cherry jam samples. Texture and sensory properties clearly indicated unequivocally the rate of acceptance of cherry and apricot jam samples, same as specificity for carrageenan usage as gelling agent with different fruit species. The specificity of fruit types, different carrageenan types and concentrations were also confirmed by principal component analysis (PCA) with the formation of different groups.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food, Agriculture &amp; Environment

  • ISSN

    1459-0255

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    16

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    FI - Finská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    49-55

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus