Vliv křížení plemene meklenburský strakáč s hybridními králicemi na růstové schopnosti, jatečnou hodnotu a kvalitu masa vykrmovaných králíků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877456" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877456 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vfu.cz/files/Sbornik_IGA_2019.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/Sbornik_IGA_2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv křížení plemene meklenburský strakáč s hybridními králicemi na růstové schopnosti, jatečnou hodnotu a kvalitu masa vykrmovaných králíků
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo zhodnotit vliv užitkového křížení samců meklenburských strakáčů s mateřskou hybridní linií brojlerových králic HYLA na ukazatele výkrmnosti, jatečné hodnoty a vybrané ukazatele kvality masa vykrmovaných králíků v intenzivních produkčních podmínkách. Vyšší jatečná hmotnost kříženců byla spojena s vyšší hmotností jejich JOT, zadních nohou, beder, přední části a svaloviny zadních nohou a MLLT oproti králíkům v kontrolní skupině. Kříženci dále vykazovali v mase zadních nohou nižší obsah jak všech AMK, tak jednotlivě obsah treoninu, serinu, glycinu, valinu, isoleucinu, leucinu a zejména tyrosinu. V případě spektra AMK ve svalech MLLT, byl u kříženců zjištěn nižší obsah valinu a zejména glycinu a tyrosinu.
Název v anglickém jazyce
The effect of crossing of the Mecklenburger Schecke males with hybrid females on the growth performance, carcass value and meat quality of intesively fattened rabbits.
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to assess the effect of terminal crossing of the Mecklenburger Schecke rabbit males with females of the maternal hybrid line HYLA on the indicators of fattening performance, carcass value and chosen indicators of meat quality in intensively fattened broiler rabbits. The higher slaughter weight of rabbit crosses was associated with the higher weights of their carcass, hind legs, loins, forequarters and also with the legs meat and MLLT compared to the rabbits of the control group. Further, rabbit crosses displayed the lower content of both all amino acids (AA) and particularly threonine, serine, glycine, valine, isoleucine, leucine and mainly tyrosine in leg meat. As for AA spectrum of MLLT muscle, the crosses showed the lower content of valine and mainly glycine and tyrosine.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Konference Interní grantové agentury VFU Brno
ISBN
978-80-7305-830-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
136-140
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
10. 12. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—