Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Profil aminokyselin králičího masa v závislosti na pohlaví

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880647" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880647 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Profil aminokyselin králičího masa v závislosti na pohlaví

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie bylo zhodnotit vliv pohlaví králíků na profil aminokyselin (AA) v mase stehen a svalu M. longissimus thorasic et lumborum (MLTL) v případě prodlouženého výkrmu hybridních králíků v produkčním systému respektujícím podmínky pro ekologickou produkci. Z výsledků studie vyplývá, že porážené samice ve věku 108 dnů vykazovaly ve svalu MLTL vyšší zastoupení lyzinu a alaninu a naopak nižší podíl tyrozinu oproti samcům. Nicméně, lze říci, že pohlaví nemělo zásadní vliv na nutriční hodnotu proteinů masa hřbetu králíků. Naopak, v případě masa stehen, byl zjištěn výrazný vliv pohlaví králíků na profil AA. Pohlaví králíků ovlivnilo zastoupení 4 z 9 hodnocených esenciálních AA, což vedlo k vyšší nutriční hodnotě masa stehen samic, kdy byl u samic v tomto mase zjištěn i celkově vyšší podíl všech hodnocených AA. Na druhou stranu, samci vykazovali v mase stehen vyšší podíl metioninu vůči samicím.

  • Název v anglickém jazyce

    Amino acids profile of rabbit meat in relation to the sex

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the present study was to evaluate the sex-related effect on the amino acids (AA) profile in leg meat and M. longissimus thorasic et lumborum (MLTL) muscle in crossbred rabbits fattened for a prolonged period under intensive production system that respected some principles for organic production. It follows from the results of the present study that females slaughtered at 108 days of age displayed the higher proportion of lysine and alanine and lower proportion of tyrosine in the MLTL muscle as compared to males. However, it can be stated that the rabbit sex had no noticeable effect on the biological value of meat proteins in MLTL muscle. By contrast, sex-related effect on AA profile was noticeable in the leg meat. A rabbit sex influenced proportions of 4 out of 9 assessed essential AA, which led to the higher nutritional value of leg meat proteins in females, whereas females showed also a higher proportion of total AA assessed in leg meat. On the other hand, a higher proportion of methionine was found in males compared to females in leg meat.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-934-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    346-351

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    25. 10. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku