Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Real-time PCR a její využití pro autentizaci a druhovou identifikaci masa a složek masných výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877458" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877458 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Real-time PCR a její využití pro autentizaci a druhovou identifikaci masa a složek masných výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Real-time PCR se v současnosti považuje za jednu z nejpřesnějších a cenově dostupných metod v oblasti identifikace živočišných druhů. Tuto metodu lze úspěšně využít k identifikaci živočišných druhů v jedno- i vícesložkových potravinách a krmivech, a to i u produktů, které byly technologicky zpracovány a u nichž může být obsažená DNA vysoce fragmentována. Využití různě značených TaqMan fluorescenčních sond umožňuje provádět multiplexní reakce, při kterých dochází k simultánní amplifikaci více cílů v jedné reakční směsi. Díky tomu dochází k výrazné úspoře času a finančních nákladů. Prezentovaná certifikovaná metodika multiplexních real-time PCR systémů představuje standardizovaný postup detekce tkání 18 hospodářsky významných živočišných druhů a umožňuje současnou detekci, identifikaci a kvantifikaci až 5 živočišných druhů v jedné reakci. Díky unikátnímu značení lze vytvářet nové multiplexy (kombinace živočišných druhů) dle aktuálních potřeb kontrolních a dozorových orgánů a diagnostických laboratoří.

  • Název v anglickém jazyce

    Real-time PCR and its application in species authentication of meat and meat products

  • Popis výsledku anglicky

    Real-time PCR is currently considered to be one of the most specific and financially available methods for animal species identification. This method can be used for species identification in one or multiple component food and feed including the technologically processed products in which the DNA may be highly fragmented. Usage of differently labelled TaqMan fluorescence probes allows for multiplex reactions in which multiple targets in one reaction mixture are simultaneously amplified. The multiplex reaction is thus time-saving and low-cost in comparison to several singleplex reactions. The certified method of multiplex real-time PCR systems presented in this article brings a standardized procedure for detection of tissue of 18 significant species of food animals and allows for simultaneous detection, identification and quantification of up to 5 animal species in one reaction. Thanks to the unique labelling system new multiplexes (combinations of animal species) can be created according to the actual needs of the supervisory bodies and diagnostic laboratories.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1530107" target="_blank" >QJ1530107: Metody pro identifikaci, sledovatelnost a ověřování autenticity potravin a krmiv s komponenty živočišného původu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    30

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    24-28

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus