Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detekce sóji v potravinách metodou CTAB

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877466" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877466 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Detekce sóji v potravinách metodou CTAB

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Označení sóji jako alergenu na obalu potravin vyžaduje nařízení EP a R č. 1169/2011. U celkem 44 vzorků z tržní sítě byla zjišťována přítomnost sójového proteinu v potravině a její označení na obalu. Izolace DNA z potravin byla provedena metodu CTAB, poté byla DNA amplifikována v termocykleru a přítomnost DNA produktů byla zjištěna elektroforeticky po obarvení ethidium bromidem a vizualizací pomocí UV světla. U čtyř vzorků (z 26) byla zjištěna přítomnost DNA sóji, ale na obalu potraviny nebyl alergen uveden. U některých fermentovaných sójových výrobků se nepodařilo přítomnost DNA sóji prokázat, což svědčí o nutnosti optimalizace izolace DNA u zpracovaných výrobků.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of soya via CTAB method

  • Popis výsledku anglicky

    Labelling of the soy alergen is requested by Regulation (EU) No. 1169/2011 of the European Parliament and of the Council. A Total of 44 samples from the Czech market were determined on the presence of soy protein in food and correct labelling. The isollation of the DNA from food was carried out via CTAB method and DNA was amplificated in the termocycler. The finished DNA products were checked after dying with ethidium bromid and visualised under the UV light. The presence of soybean DNA in four samples was detected, but the allergen was not showed on the labelling. We were not found presence of the DNA soybeans in some fermented soy products therefore the optimalization of the DNA isolation from processed fermented soy products via CTAB method is needed.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin XLIX. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-828-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    238-241

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    16. 10. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku