Detekce sóji v potravinách metodou CTAB
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877466" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877466 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce sóji v potravinách metodou CTAB
Popis výsledku v původním jazyce
Označení sóji jako alergenu na obalu potravin vyžaduje nařízení EP a R č. 1169/2011. U celkem 44 vzorků z tržní sítě byla zjišťována přítomnost sójového proteinu v potravině a její označení na obalu. Izolace DNA z potravin byla provedena metodu CTAB, poté byla DNA amplifikována v termocykleru a přítomnost DNA produktů byla zjištěna elektroforeticky po obarvení ethidium bromidem a vizualizací pomocí UV světla. U čtyř vzorků (z 26) byla zjištěna přítomnost DNA sóji, ale na obalu potraviny nebyl alergen uveden. U některých fermentovaných sójových výrobků se nepodařilo přítomnost DNA sóji prokázat, což svědčí o nutnosti optimalizace izolace DNA u zpracovaných výrobků.
Název v anglickém jazyce
Detection of soya via CTAB method
Popis výsledku anglicky
Labelling of the soy alergen is requested by Regulation (EU) No. 1169/2011 of the European Parliament and of the Council. A Total of 44 samples from the Czech market were determined on the presence of soy protein in food and correct labelling. The isollation of the DNA from food was carried out via CTAB method and DNA was amplificated in the termocycler. The finished DNA products were checked after dying with ethidium bromid and visualised under the UV light. The presence of soybean DNA in four samples was detected, but the allergen was not showed on the labelling. We were not found presence of the DNA soybeans in some fermented soy products therefore the optimalization of the DNA isolation from processed fermented soy products via CTAB method is needed.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLIX. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-828-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
238-241
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
16. 10. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—