Volný oxid siřičitý ve víně a ovlivnění jeho koncentrace při skladování přídavkem vitaminu C
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877595" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877595 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Volný oxid siřičitý ve víně a ovlivnění jeho koncentrace při skladování přídavkem vitaminu C
Popis výsledku v původním jazyce
Oxid siřičitý se široce používá pro své stabilizační a stárnoucí ochranné vlastnosti, ale zejména pro ochranu vín před oxidačními procesy. I přes rozsáhlou diskusi o zdravotních rizicích je oxid siřičitý stále obtížné nahradit. Je však možné podpořit jeho účinek a různými látkami snížit obsah oxidu siřičitého ve víně. Tento výzkum byl zaměřen na vliv kyseliny askorbové jako látky s významnými oxidoredukčními vlastnostmi na hladiny oxidu siřičitého ve 14 vzorcích mladých bílých vín. Vína byla zakoupena od drobných výrobců, kteří při výrobě vína nepoužívají žádné moderní technologie. Vzorky pocházely ze tří vinařských podoblastí (Slovácko, Znojmo a Mikulov). Vína obsahovala oxid siřičitý v koncentracích 40 - 60 mg SO2.l-1. Sulfurace byla prováděna roztokem hydrogensiřičitanu amonného ("kapalná síra"). Následně byla ke každému vínu přidána kyselina askorbová. Konečná koncentrace kyseliny askorbové ve vzorcích byla 5 mg.l-1. Jako kontrola byla také skladována vína bez přídavku kyseliny askorbové. Hladiny oxidu siřičitého byly stanoveny po pěti a deseti měsících splnění OIV-MA-AS323-04B DIOSU. Výsledky ukázaly, že ve skladovacích vínech byla vyšší hladina volného oxidu siřičitého. Stanovení bylo provedeno retifikovanou askorbovou kyselinou. Tím byla potvrzena úloha kyseliny askorbové při ochraně vín před oxidací.
Název v anglickém jazyce
FREE SULFUR DIOXIDE IN WINE AND INFLUENCING ITS CONCENTRATION WHEN STORING BY ADDITION OF VITAMIN C
Popis výsledku anglicky
Sulfur dioxide is widely used for its stabilizing and wine aging protective properties, but especially to protect wines against oxidation processes. Despite the extensive discussion of the health risks, sulfur dioxide is still difficult to replace. However, it ?s possible to promote its effect and by various substances reduce sulfur dioxide content in wine. This research wasfocused on the effect of ascorbic acid, as a substance with significant oxidoreduction properties, on the sulfur dioxide levels in 14 samples of young white wines. The wines were purchased from small-scale producers, who do not use any modern technologiesin the wine production. The samples originated from three wine growing sub-regions (Slovacko region, Town of Znojmo and Town of Mikulov). The wines contained sulfur dioxide in the concentrations of 40 -60 mg SO2.l-1. Sulfurization was carried out with a solution of ammonium bisulfite ("Liquid sulfur"). Subsequently, ascorbic acid was added to each wine. The final concentration of ascorbic acid in the samples was 5 mg.l-1. As a control, wines without the addition of ascorbic acid were also stored. The sulfur dioxide levels were determined after five and ten month compliance OIV-MA-AS323-04B DIOSU. The results demonstrated that there were higher levels of free sulfur dioxide in wines fos of storage. The determination was carried out in retified with ascorbicacid. Thereby, the role of ascorbic acid in the protection of wines against oxidation was confirmed.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2019: Sborník příspěvků
ISBN
978-80-86909-98-1
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
135-139
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
27. 5. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—