Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Historie a význam produkce králičího masa z drobných chovů na našem území

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877822" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877822 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Historie a význam produkce králičího masa z drobných chovů na našem území

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Králičí maso představuje hlavní produkt chovu králíků pro užitkové účely. Přestože je chov králíků v současné době segmentován do více směrů s ohledem na produkční, ale i mimoprodukční využití, nutno zmínit, že právě produkce králičího masa byla původním cílem tuzemského systematického chovu králíků. Chov čistokrevných králíků na našem území prošel v průběhu téměř 150 let existence řadou proměn v ohledu genofondu, ustájovacích technologií, výživy, zdravotní problematiky a péče o králíky. Králičí maso však v tuzemsku vždy představovalo významný a relativně lehce dostupný druh masa pro obyvatelstvo v kritických obdobích, kdy byla špatná dostupnost masa z hlavních hospodářských zvířat. Především z tohoto důvodu má králičí maso strategické postavení mezi druhy mas. Z pohledu gastronomického využití králičího masa lze konstatovat, že spektrum jeho kuchyňského zpracování je široké a dají se využít běžné kulinářské techniky používané u tradičních druhů mas.

  • Název v anglickém jazyce

    The history and importance of the rabbit meat produced in small-scale stocks in the homeland

  • Popis výsledku anglicky

    The rabbit meat represents the main product of rabbit rearing for utility purposes. Although the recent rabbit rearing is divided into more ways with respect to productive and off-productive purposes, it is necessary to highlight that just the rabbit meat production was the original purpose of the homeland rabbit rearing. The pure-bred rabbit rearing on historical homeland region has been changed in course of the last almost 150 years of its existence with respect of the rabbit genepool, housing technology, nutrition, health management and care. However, always the rabbit meat constituted the significant and easily accessible meat type for homeland inhabitants during some critical periods when there was worse availability of meat from main animal sources. Just because that, the rabbit meat has a strategic position among the meat type sources. With respect to gastronomy of the rabbit meat, it can be concluded wide culinary spectrum and many culinary techniques known also from traditional meat types adjustments.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Nové směry v intenzivních a zájmových chovech králíků

  • ISBN

    978-80-7403-043-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    15-18

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav živočišné výroby

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    28. 11. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku