Historie a význam produkce králičího masa z drobných chovů na našem území
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877822" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877822 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Historie a význam produkce králičího masa z drobných chovů na našem území
Popis výsledku v původním jazyce
Králičí maso představuje hlavní produkt chovu králíků pro užitkové účely. Přestože je chov králíků v současné době segmentován do více směrů s ohledem na produkční, ale i mimoprodukční využití, nutno zmínit, že právě produkce králičího masa byla původním cílem tuzemského systematického chovu králíků. Chov čistokrevných králíků na našem území prošel v průběhu téměř 150 let existence řadou proměn v ohledu genofondu, ustájovacích technologií, výživy, zdravotní problematiky a péče o králíky. Králičí maso však v tuzemsku vždy představovalo významný a relativně lehce dostupný druh masa pro obyvatelstvo v kritických obdobích, kdy byla špatná dostupnost masa z hlavních hospodářských zvířat. Především z tohoto důvodu má králičí maso strategické postavení mezi druhy mas. Z pohledu gastronomického využití králičího masa lze konstatovat, že spektrum jeho kuchyňského zpracování je široké a dají se využít běžné kulinářské techniky používané u tradičních druhů mas.
Název v anglickém jazyce
The history and importance of the rabbit meat produced in small-scale stocks in the homeland
Popis výsledku anglicky
The rabbit meat represents the main product of rabbit rearing for utility purposes. Although the recent rabbit rearing is divided into more ways with respect to productive and off-productive purposes, it is necessary to highlight that just the rabbit meat production was the original purpose of the homeland rabbit rearing. The pure-bred rabbit rearing on historical homeland region has been changed in course of the last almost 150 years of its existence with respect of the rabbit genepool, housing technology, nutrition, health management and care. However, always the rabbit meat constituted the significant and easily accessible meat type for homeland inhabitants during some critical periods when there was worse availability of meat from main animal sources. Just because that, the rabbit meat has a strategic position among the meat type sources. With respect to gastronomy of the rabbit meat, it can be concluded wide culinary spectrum and many culinary techniques known also from traditional meat types adjustments.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Nové směry v intenzivních a zájmových chovech králíků
ISBN
978-80-7403-043-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
15-18
Název nakladatele
Výzkumný ústav živočišné výroby
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
28. 11. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—