Změny v metodice provádění studií trvanlivosti pro Listeria monocytogenes u potravin určených k přímé spotřebě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43878055" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43878055 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2019-5/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2019-5/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny v metodice provádění studií trvanlivosti pro Listeria monocytogenes u potravin určených k přímé spotřebě
Popis výsledku v původním jazyce
Listeria monocytogenes je obávanou patogenní bakterií ? je původcem listeriózy. Za rizikové potraviny jsou považovány potraviny určených k přímé spotřebě. Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, ve znění pozdějších předpisů stanovuje limity pro výskyt této bakterie u potravin určených k přímé spotřebě včetně požadavku na provádění studií trvanlivosti u výše zmíněných potravin. Detailně jsou požadavky na provádění studií trvanlivosti uvedeny v dokumentu European Union Reference Laboratory for Listeria monocytogenes Technical Guidance Document for conducting shelf-life studies on Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods, Version 3, u něhož se v současnosti připravují změny v používané metodice.
Název v anglickém jazyce
Changes in the methodology for conducting shelf-life studies on Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods
Popis výsledku anglicky
Listeria monocytogenes is a much feared pathogenic bacteria, the causal agent of listeriosis. Ready-to-eat foods are considered as high risk from the L. monocytogenes point of view. The EU Commission Regulation (EC) No. 2073/2005 as amended sets limits for the bacteria occurrence in the ready-to-eat foods including the requirement to perform shelf-life testing of such foods. These requirements are detailed in the European Union Reference Laboratory for Listeria monocytogenes Technical Guidance Document for conducting shelf-life studies on Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods, Version 3, which is at present being revised and methodology is being amended.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
30
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
10-14
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—