Hodnocení produkce stafylokokových enterotoxinů v lahůdkářských a cukrářských výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43878065" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43878065 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vfu.cz/files/Sbornik_IGA_2019.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/Sbornik_IGA_2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení produkce stafylokokových enterotoxinů v lahůdkářských a cukrářských výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo hodnocení růstu a množení toxigenních kmenů S. aureus v lahůdkářských a cukrářských výrobcích. Pozornost byla věnována především hodnocení podmínek skladování umožňujících produkci stafylokokových enterotoxinů.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of staphylococcal enterotoxin production in delicatessen products and desserts
Popis výsledku anglicky
Our study?s aim was to evaluate the impact of storage conditions on staphylococcal enterotoxins (SEs) production in open sandwich and butter cream ? stuffed dessert. Foods were inoculated with different S. aureus strains having the ability to produce staphylococcal enterotoxins types A, B, and C and incubated at 15, 25, and 30 °C. Samples were analysed during the storage for S. aureus counts by plate method on Baird-Parker agar and, specifically, for the staphylococcal enterotoxins presence. An enzyme-linked fluorescence assay (ELFA) using the miniVIDAS? analyzer was used to detect SEs. The influence of inappropriate storage on S. aureus growth and SEs production was evaluated. In open sandwiches no enterotoxins production and low bacterial growth was detected during the entire storage period. With the butter cream ? stuffed dessert, enterotoxins were detected within the 24 h of storage at 25 °C.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Konference Interní grantové agentury VFU Brno
ISBN
978-80-7305-830-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
107-110
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
10. 12. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—