Vliv náhlého poklesu teploty na welfare kapra obecného (Cyprinus carpio L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43878074" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43878074 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv náhlého poklesu teploty na welfare kapra obecného (Cyprinus carpio L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo vystavení 56 jedinců kapra obecného (Cyprinus carpio, Linnaeus 1758) krátkodobému stresu vyvolaného náhlým snížením teploty (? -11 °C). Aklimatizace ryb trvala 14 dní při teplotě vody 27,8 ? 1 °C, poté byla polovina ryb (n = 28) přemístěna do teploty 16,8 ? 1 °C (skupina T2); druhá polovina byla přemístěna do vody o stejné teplotě, jako po dobu aklimatizace: 27,8 ? 1 °C (skupina T1). Odběry k posouzení základních hematologických a biochemických parametrů a k provedení analýzy trávicího procesu byly provedeny v 6, 12, 24 a 48 hodinách (h) od relokace ryb u obou skupin (T1, T2). Trávicí proces byl zpomalen a hematologické a biochemické parametry sníženy při vystavení ryb nižší teplotě vody, na rozdíl od laktátu a jaterních enzymů, které byly zvýšeny u T2. Změny v hematologických parametrech a trávicím procesu se navrátily do fyziologických hodnot během 48 h, na rozdíl od některých biochemických parametrů. Dále byla zjištěna snížená schopnost exkrece endogenního amoniaku pro T2. Výsledky studie ukazují, že náhlý pokles teploty vody může negativně ovlivnit rybí metabolismus, fyziologické parametry a pravděpodobně tak způsobit narušení welfare v chovech ryb.
Název v anglickém jazyce
The effect of sudden temperature decrease on common carp (Cyprinus carpio L.) welfare
Popis výsledku anglicky
The short-term stress invoked by temperature decrease (? -11 °C) was evaluated using common carp (Cyprinus carpio, Linnaeus 1758), the total of 56 individuals was implied. After 14-days of acclimatization to temperature 27.8 ? 1 °C, fish (n = 28) were moved to the water temperature 16.8 ? 1 °C (group T2) while the rest of fish (n = 28) was kept in the original water temperature (group T1). The haematological, biochemical analysis and analysis of digestive tract activity were performed at 6, 12, 24 and 48 hours (h) after relocation of fish in both groups (T1, T2). The digestion was slowed, moreover some haematological and biochemical parameters were decreased when fish were exposed to colder water; in opposite, lactate and liver enzymes were increased in T2. A change in haematological parameters came back to physiological levels within 48 h. Additionally, the lower ability of endogenous ammonia excretion was reported for T2. In conclusion, the sudden change of temperature could negatively affect the metabolism and various indices of common carp and cause the welfare disruption.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
OCHRANA ZVÍŘAT A WELFARE 2019
ISBN
978-80-7305-822-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
81-85
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 10. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—