Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identification of Lactic Acid Bacteria isolated from food service facilities

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878678" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878678 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/media-verejnost/sborniky-z-konferenci/KMVP%202020_sborn%C3%ADk.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/media-verejnost/sborniky-z-konferenci/KMVP%202020_sborn%C3%ADk.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Identification of Lactic Acid Bacteria isolated from food service facilities

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to identify lactic acid bacteria (LAB) isolated from samples obtained from food service facilities. Samples were taken from 7 staff canteens (n=97) and 6 school canteens (n=58), especially from the work environment (n = 107) and from the hands of staff (n = 48). Isolates were identified by MALDI-TOF MS. One hundred and twenty strains of LAB were isolated from samples taken in staff canteens (68 environment; 29 hands of staff). The genera Enterococcus (47 %), Lactococcus (25 %) and Leuconostoc (16 %) were among the most frequently identified LAB. The genera Lactobacillus (5 %), Carnobacterium (5 %) and Weissella (3 %) were less common among isolated strains. Seventy-four strains of LAB were isolated in samples taken in school canteens (39 environment; 19 hands of staff). The genera Enterococcus (54 %), Lactococcus (19 %) and Lactobacillus (11 %) were among the most frequently identified strains. The spectrum of bacterial genera does not differ in samples taken in staff canteens and school canteens. Most common was the detection of enterococci, which are considered to be risky because of genes of antibiotic resistence.

  • Název v anglickém jazyce

    Identification of Lactic Acid Bacteria isolated from food service facilities

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to identify lactic acid bacteria (LAB) isolated from samples obtained from food service facilities. Samples were taken from 7 staff canteens (n=97) and 6 school canteens (n=58), especially from the work environment (n = 107) and from the hands of staff (n = 48). Isolates were identified by MALDI-TOF MS. One hundred and twenty strains of LAB were isolated from samples taken in staff canteens (68 environment; 29 hands of staff). The genera Enterococcus (47 %), Lactococcus (25 %) and Leuconostoc (16 %) were among the most frequently identified LAB. The genera Lactobacillus (5 %), Carnobacterium (5 %) and Weissella (3 %) were less common among isolated strains. Seventy-four strains of LAB were isolated in samples taken in school canteens (39 environment; 19 hands of staff). The genera Enterococcus (54 %), Lactococcus (19 %) and Lactobacillus (11 %) were among the most frequently identified strains. The spectrum of bacterial genera does not differ in samples taken in staff canteens and school canteens. Most common was the detection of enterococci, which are considered to be risky because of genes of antibiotic resistence.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-846-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    18-21

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    20. 5. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku