Využití pštrosích produktů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878755" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878755 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-6/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-6/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití pštrosích produktů
Popis výsledku v původním jazyce
Mezi hospodářská zvířata řazená do skupiny běžců patří v České republice pštros dvouprstý (Strutio camelus), nandu pampový (Rhea americana) a emu hnědý (Dromaius novaehollandiae). Chov pštrosů je v České republice poměrně nové odvětví (necelých 30 let), přičemž se z těchto zvířat následně získává kromě masa i tuk, peří a kůže, která je tou nejcennější surovinou. Jejich chov a porážka se zásadně liší od chovu drůbeže, ke které mohou být tito velcí ptáci laiky přirovnáváni. Produkty těchto zvířat rostou na oblibě u konzumentů a preference zdravé a dietní kuchyně tomu napomáhá. Pštrosí maso a produkty jsou z hlediska svých fyzikálně-chemických parametrů velmi kvalitní a vhodné jako zdroje makronutrientů i mikroprvků. Pštrosí maso se kvalitativně přirovnává k masu hovězímu a je známé pro svůj nízký obsah cholesterolu.
Název v anglickém jazyce
The use of ostrich products
Popis výsledku anglicky
Common ostrich (Struthio camelus), greater rhea (Rhea americana) and emu (Dromaius novaehollandiae) are, in the Czech republic, farm animals included in the group of ratites. Ostriches are raised commercially for their meat, hide and feather in the Czech Republic less than 30 years. Their breeding and slaughter is significantly different from poultry breeding, to which these large birds can be compared by laymen. The popularity of ostrichs products in consumers is increasing, and the popularity of healthy and dietary cuisine only helps. Ostrich meat and products are very high quality and suitable as sources of macronutrients and micronutrients in terms of their physicochemical parameters. Ostrich meat is qualitatively compared to beef and is known for its low cholesterol content.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
31
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
45-49
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—