Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití pštrosích produktů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878755" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878755 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-6/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-6/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití pštrosích produktů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mezi hospodářská zvířata řazená do skupiny běžců patří v České republice pštros dvouprstý (Strutio camelus), nandu pampový (Rhea americana) a emu hnědý (Dromaius novaehollandiae). Chov pštrosů je v České republice poměrně nové odvětví (necelých 30 let), přičemž se z těchto zvířat následně získává kromě masa i tuk, peří a kůže, která je tou nejcennější surovinou. Jejich chov a porážka se zásadně liší od chovu drůbeže, ke které mohou být tito velcí ptáci laiky přirovnáváni. Produkty těchto zvířat rostou na oblibě u konzumentů a preference zdravé a dietní kuchyně tomu napomáhá. Pštrosí maso a produkty jsou z hlediska svých fyzikálně-chemických parametrů velmi kvalitní a vhodné jako zdroje makronutrientů i mikroprvků. Pštrosí maso se kvalitativně přirovnává k masu hovězímu a je známé pro svůj nízký obsah cholesterolu.

  • Název v anglickém jazyce

    The use of ostrich products

  • Popis výsledku anglicky

    Common ostrich (Struthio camelus), greater rhea (Rhea americana) and emu (Dromaius novaehollandiae) are, in the Czech republic, farm animals included in the group of ratites. Ostriches are raised commercially for their meat, hide and feather in the Czech Republic less than 30 years. Their breeding and slaughter is significantly different from poultry breeding, to which these large birds can be compared by laymen. The popularity of ostrichs products in consumers is increasing, and the popularity of healthy and dietary cuisine only helps. Ostrich meat and products are very high quality and suitable as sources of macronutrients and micronutrients in terms of their physicochemical parameters. Ostrich meat is qualitatively compared to beef and is known for its low cholesterol content.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    31

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    45-49

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus