Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání vybraných chemických parametrů pštrosího masa s parametry masa dalších druhů hospodářských zvářat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880060" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880060 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání vybraných chemických parametrů pštrosího masa s parametry masa dalších druhů hospodářských zvářat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V České republice je pštrosí maso považováno za poměrně exotický druh masa, který mnoho konzumentů ještě nikdy neochutnalo. V rámci experimentu jsme porovnávali vybrané chemické parametry pštrosího masa s parametry masa ostatních druhů hospodářských zvířat, které jsou u nás běžně dostupné v tržní síti. Zaměřili jsme se na analýzu obsahu tuku a cholesterolu u vzorků ze dvou farem v rámci České republiky. Analyzované pštrosí maso obsahovalo v průměru 0,893 g tuku na 100 g svaloviny, což je, v porovnání s ostatními druhy hospodářských zvířat, velmi nízká hodnota. Při srovnání zjištěné průměrné hodnoty tuku ve pštrosím mase s hodnotou uváděnou v odborné literatuře, jsme nezjistili statisticky významný rozdíl. Zjištěný obsah cholesterolu (11,380 mg/100 g) byl ve pštrosím mase, ve srovnání s hodnotami uvedenými v literatuře u ostatních druhů hospodářských zvířat, výrazně nižší. Při porovnání obsahu tuku a cholesterolu v mase z jednotlivých farem jsme nezjistili statisticky významný rozdíl. Kromě masa řadíme mezi pštrosí produkty také vejce, peří, kůži a tuk.

  • Název v anglickém jazyce

    The comparison of selected chemical parameters of ostrich meat with parameters of meat derived from other livestock

  • Popis výsledku anglicky

    In the Czech Republic, ostrich meat is considered a relatively exotic type of meat that many consumers have never tasted. We compared selected chemical parameters of ostrich meat with those of meat from other livestock species commonly available in the market and focused on the analysis of fat and cholesterol content of samples from two farms in the Czech Republic. The analysed ostrich meat contained on average 0.893 g of fat per 100 g of muscle, which is very low compared to other livestock species. When comparing the observed average fat value in ostrich meat with the values reported in the literature, we found no statistically significant difference. The observed cholesterol content (11.380 mg/100 g) was significantly lower in ostrich meat compared to the values reported in the literature for other livestock species. When comparing the fat and cholesterol content of meat from individual farms, we found no statistically significant difference.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    36-39

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus