Chemické a texturní parametry masa farmově chovaného daňka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870364" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870364 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Chemické a texturní parametry masa farmově chovaného daňka
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo charakterizovat vybrané chemické a texturní parametry masa z farmových daňků. Chemické parametry (obsah sušiny, tuku, bílkovin a čistý kolagen) a texturní parametry (tvrdost, soudržnost) byly měřeny v mase z hřbetu (Musculus longisimus dorsi) a kýty (Musculus gluteus medius). Vzorky pocházejí z daňků z farmového chovu (Dama dama) porážených v srpnu 2010. Zjistili jsme rozdíly mezi hřbetem a kýtou ve všech chemických parametrech, resp obsah sušiny (P{0,001), obsah intramuskulárníhotuku (P{0,01), obsah kolagenu (P{0,01) a obsah čistých bílkovin (P{0,05). Pro texturní parametry nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly, ale maso z kýty bylo více tvrdší (tužší).
Název v anglickém jazyce
Chemical and textural parameters of farmed fallow deer meat
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to characterize selected chemical and textural parameters of meat from farmed fallow deer. Chemical parameters (content of dry matter, fat, pure protein and collagen) and textural parameters (hardness, cohesiveness) were measured in meat from loin (Musculus longisimus dorsi) and leg (Musculus gluteus medius). Samples came from farmed fallow deer (Dama dama) slaughtered in August 2010. We found differences between loin and leg in all chemical parameters, respectively content ofdry matter (P{0.001), content of intramuscular fat (P{0.01), content of collagen (P{0.01) and content of pure protein (P{0.05). For textural parameters there were found no statistically significant differences, but meat from leg was more hardness.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XIII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-010-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
19-21
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 6. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—